Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Καλείσαι να διακονήσεις έναν υπέροχο και ευλογημένο λαό»

Spread the love

Χειροτονία διακόνου στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Κατοχή Μεσολογγίου ιερούργησε την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον βαθμό του διακόνου τον, μέχρι σήμερα Λαμπαδάριο του Ναού, κ. Δημήτριο Λαγούδη.

Ο νέος διάκονος, κατά την προσφώνησή του, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την οικογένειά του, την σύζυγό του, τους φίλους και τους συγχωριανούς του, αλλά και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα του και καλλιέργησαν τον πόθο του για την ιερωσύνη. Ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα, πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Πετρόπουλο, πλησίον του οποίου, από μικρό παιδί, αγάπησε τον Θεό, μυήθηκε στην Θεία Λατρεία και άναψε μέσα του την φλόγα της ιερωσύνης. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό για την αγάπη, την στήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξε από την πρώτη στιγμή στον ίδιο και την οικογένειά και τον διαβεβαίωσε, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μην διαψεύσει τις προσδοκίες του.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά την αντιφώνησή του, αναφέρθηκε στο μυστήριο της ιερωσύνης, υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί την μεγαλύτερη δωρεά του Θεού στον άνθρωπο. Διάκονος σημαίνει ταπείνωση, θυσία και προσφορά. Σημαίνει βίωση τού μυστηρίου της κενώσεως, της άνευ όρων προσφοράς στους ανθρώπους ανάφερε μεταξύ άλλων και προέτρεψε τον νέο διάκονο να ζήσει με δέος και ευλάβεια την ζωή του μέσα στην Εκκλησία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε στον π. Δημήτριο, ότι πλέον εντάσσεται στην μεγάλη και σπουδαία ιερατική οικογένεια των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Γίνεται μέλος ενός ιερού σώματος που αποτελείται από καλούς κληρικούς που αγωνίζονται να διακονούν με φόβο Θεού τους ανθρώπους.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης τόνισε στο νέο διάκονο, ότι καλείται να υπηρετήσει ένα υπέροχο και ευλογημένο λαό με αρχές, με αξίες, με πίστη, με ευλάβεια, με εκκλησιαστική συνείδηση. Οφείλουμε να προσέξουμε να μην απογοητεύσουμε αυτόν τον λαό, ο οποίος δικαιούται και αξίζει να έχει καλούς ποιμένες ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τις παραινέσεις του στον νέο διάκονο, τον προέτρεψε να παραμένει ταπεινός, να διακονεί με ιεροπρέπεια και τάξη και να μην λησμονήσει ποτέ τις πνευματικές του ρίζες. Επίσης ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο, όσο και την σύζυγό του, γιατί δέχθηκαν να χειροτονηθεί στις τάξεις των εθελοντών κληρικών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πνευματικό του πατέρα, τον π. Αναστάσιο Πετρόπουλο, τον οποίο συνεχάρη για το έργο που επιτελεί στην Ενορία της Κατοχής, την οποία έχει καταστήσει μια ζωντανή και οργανωμένη Ενορία.

Ο νέος διάκονος είναι έγγαμος, πατέρας ενός τέκνου και είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς Ιωαννίνων. Ως διάκονος θα υπηρετήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.

Στην Θεία Λειτουργία, εκτός του Εφημερίου του Ναού, του π. Αναστασίου συμμετείχαν ο πρωτοπρ. Χριστόδουλος Τριλίβας, Αρχιερατικός Επίτροπος Ιθάκης και οι διάκονοι του Μητροπολίτου π. Στέφανος Καππές και π. Αμβρόσιος Καλλιάφας. Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Αθανασίου Πετρόπουλου και του κ. Γερασίμου Κιτσάκη.

Μεταξύ του πλήθους των πιστών που κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό για να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία και στην Χειροτονία ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάσης Μαυρομμάτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ