Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Spread the love

Συνήλθε επί διήμερο, Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

            – Ενημερώθηκε περί του Ευχαριστηρίου Γράμματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για την εκδήλωση αισθημάτων συμπαθείας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την καταστροφική πυρκαϊά στο Ομογενειακό Γηροκομείο Βαλουκλή.

            – Απεδέχθη την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου εκ της θέσεως του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Σεβασμιώτατο για τις υπερεικοσαετείς πολύτιμες υπηρεσίες του σε αυτή τη νευραλγικής σημασίας θέση. Κατόπιν δε προτάσεως του Μακαριωτάτου Πρoοέδρου Αυτής, τοποθέτησε στη θέση του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Απόστολο Καβαλιώτη, μέχρι τούδε Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 Ενημερώθηκε περί της αναφοράς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, περί της εκδήλωσης παράδοσης και παραλαβής του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου του 10ου αιώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την 29η Σεπτεμβρίου ε.έ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφoινίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

            – Ενέκρινε την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου περί της απονομής του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου στον Φιλόλογο εκπαιδευτικό και επιφανή μελετητή του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο.

            – Eνέκρινε την αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη για το ζήτημα των υγειονομικών σε αναστολή.

            – Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί στον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό του άρτι αγιοκαταταχθέντος Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

            – Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως ο οικείος και αρμόδιος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ο οποίος εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα.

            – Επίσης, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Δ.Ι.Σ. όρισε:

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Πετράκο, Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Aθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως,  Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί.

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεόκλητο Μέντη, Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Γραμματέα της Συνοδικής Υποεπιτροπής Υποτροφιών.

Επιπλέον, σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατόπιν προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άρνηση επαναφοράς του πολεοδομικού καθεστώτος των ακινήτων της Βουλιαγμένης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, έχοντας την ευθύνη της ορθής ενημερώσεως επί των ενεργειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), διευκρινίζει τα ακόλουθα:

            Η Εκκλησία της Ελλάδος δικαιώθηκε στις 2.6.2022 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔΑ), το οποίο ομόφωνα δέχθηκε την προσφυγή της και αποφάνθηκε ότι συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 (περί δίκαιης δίκης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επί 20 έτη άρνηση της Ελληνικής Πολιτείας να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων και να επαναφέρει τα εκκλησιαστικά ακίνητα στη Βουλιαγμένη στο πολεοδομικό καθεστώς που είχαν πριν από την κήρυξή τους υπό απαλλοτρίωση.

            H ηγεσία του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης εξέδωσε (6.10.2022) μια ανακριβή ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει ως ήττα της Εκκλησίας της Ελλάδος την καταδικαστική για το Ελληνικό Κράτος απόφαση του ΕΔΔΑ. Αποσιωπά εντελώς ότι έγινε δεκτό το κύριο αίτημα της προσφυγής και εξαντλείται στο ότι το ΕΔΔΑ απέρριψε ένα παρεπόμενο αίτημα της προσφυγής για επιδίκαση δίκαιης (χρηματικής) ικανοποίησης, το οποίο η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ανακριβώς ως αίτημα για «αποκατάσταση της φερόμενης υλικής ζημίας». Η αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας, που υφίσταται η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν ζητήθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ ούτε είχε προβληθεί μέχρι σήμερα ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και θα κριθεί στο μέλλον από αυτά. Τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και ο Δήμος ΒΒΒ, που εισηγήθηκε μαζικές απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικών ακινήτων από το 1980 και ουδέποτε μέχρι σήμερα κατέβαλε αποζημίωση, καταδικάσθηκαν σε καταβολή προστίμων από τα διοικητικά δικαστήρια (2012), επειδή αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναφορά των ακινήτων στο πολεοδομικό καθεστώς που είχαν προ της κήρυξης των απαλλοτριώσεών τους, που έχουν πλέον αρθεί. Στις 21.7.2021 ο Δήμος ΒΒΒ εισηγήθηκε την εκ νέου κήρυξη απαλλοτρίωσης σε βάρος ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβάλλοντας την ανήκουστη άποψη ότι είναι νομικώς δυνατόν να απαλλοτριωθούν χωρίς αποζημίωση, κατά πλήρη παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας. Οι υπηρεσίες της κεντρικής Κυβέρνησης δεν έκαναν αποδεκτή αυτήν την παράνομη εισήγηση.

 
            Η Εκκλησία της Ελλάδος ελπίζει ότι μετά τη δικαίωσή Της στο ΕΔΔΑ το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος ΒΒΒ θα τιμήσουν την αρχή του Κράτους Δικαίου. Αναμένει ότι θα δώσουν τέλος στην κατάφωρη αδικία σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί από την Εκκλησία προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως ότι δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες, επιμένοντας σε ενέργειες και παραλείψεις, που έχουν κριθεί ως έκνομες με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

            Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συ­νό­δου

της Εκκλησίας της Ελλάδος