Εκοιμήθη ο πρ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Spread the love

Έφυγε από τη ζωή  σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου ο ταλαιπωρημένος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος μετά από πολύμηνη μάχη με προβλήματα υγείας.

Χάρη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. Ιερώνυμο και στον Αρχιμ. Νικόδημο Φαρμάκη, Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ, ο Πατριάρχης βρήκε στην Ελλάδα ότι του στέρησε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η ανάλγητη συμπεριφορά του διαδόχου του Θεοφίλου ο οποίος αποποιήθηκε κάθε ευθύνης και συμμετοχής στην νοσοκομειακή του περίθαλψη.Και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τον έφερε διερευνητικά αντιμέτωπο  με το ενδεχόμενο του θανάτου του Παυριάρχη Ειρηναίου – και δεν είχε άδικο- ο Θεόφιλος  αρνήθηκε την μεταφορά του εκεί με επιχειρήματα που δεν αντέχουν στην δημόσιο διάλογο.Σαθρά και ανόητα.

 Ο Πατριάρχης νοσηλεύονταν στο Ερρίκος Ντυνάν και τα έξοδα νοσηλείας του τα ανέλαβε με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου η Εκκλησία της Ελλάδος δια της ΕΚΥΟ γιατί  αν δεν το έκανε αυτό ο Πατριάρχης θα πέθαινε στο δρόμο. Συχνοί επισκέπτες του ήταν ο π. Νικόδημος Φαρμάκης, ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης αλλά και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα π. Ραφαήλ, προς τιμή του, διότι με τη στάση του περιέσωσε το κύρος της Αδελφότητας του Πανάγιου Τάφου. Λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία τιυ δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές το βέβαιο όμως είναι ότι η ταφή του  θα γίνει στη γενέτειρα του Σάμο σε Μονή που αγαπούσε και που με αγάπη και σεβασμό διέθεσε τον χώρο εκεί  ο Σεβ. Σάμου Ευσέβιος.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1939 στη Σάμο.

Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος.Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966 και την ίδια χρονιά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στις 29 Μαρτίου 1981 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως.Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα από το 1979 μέχρι το 2001.

Το 1994 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει πέντε από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν από τους επικρατέστερους.

Στις 13 Αυγούστου 2001 εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Λίγα χρόνια μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκαλώντας Σύνοδο Μείζονα και Υπερτελή τον οδήγησε αντικανονικά σε έκπτωση για λόγους και κατηγορίες  που δεν είχαν διαπιστωθεί. Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέλεξε ως  διάδοχο του τον Θεόφιλο, τον οποίο  ήθελε τότε ο ξένος αμερικανικός παράγοντας.