Η εορτή της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβάσια

Spread the love

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους πιστών. εόρτασε και φέτος η Μονεμβάσια την μνήμη της Πολιούχου της, Παναγίας Χρυσαφίτισσας.

Το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, 1η Μαΐου 2022, στον φερώνυμο Ιερό Ναό εντός της καστροπολιτείας,, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, που ήταν προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σπάρτης  κ. Ευσταθίου.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο Μητροπολίτης Μάνης, αφού ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη για την τιμητική πρόσκληση, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και στον σημαίνοντα ρόλο που έχει στη ζωή κάθε χριστιανού. Ακολούθως, επισήμανε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας, στην εποχή της ανοχής στην αμαρτία, της ανασφάλειας και των ψυχολογικών δεινών, οι άνθρωποι αναζητούν ‘’σανίδα σωτηρίας’’, που μόνο ο Πανάγαθος Θεός μπορεί να προσφέρει, αρκεί να γίνεται βίωμα η ‘’εν Χριστώ ζωή’’.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκε αρχικά ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και στη συνέχεια η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης.

Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη, που του έδωσε την ευκαιρία να συλλειτουργήσει στον ιστορικό και ευλογημένο τόπο της Μονεμβασίας. Στη συνέχεια, μίλησε για τον μεσιτικό και στηρικτικό ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι η πίστη των χριστιανών θα πρέπει να συνοδεύεται με μετάνοια και έργα αγάπης και ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρχει απόλυτη ενσωμάτωση των πιστών στο Σώμα της Εκκλησίας με συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία και τις λατρευτικές συνάξεις.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σπάρτης  ευχαρίστησε τους δύο Μητροπολίτες που τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους τον εορτασμό, τους ιερείς, τον Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου, τους τοπικούς άρχοντες, τους ιεροψάλτες, τους διακονούντες στο ναό και τον ευσεβή λαό που ολόψυχα συμμετείχε και στις δύο λατρευτικές συνάξεις. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η Παναγία Χρυσαφίτισσα να έχει πάντα υπό την σκέπη Της τον ιστορικό τόπο της Μονεμβασίας.

Η λατρευτική σύναξη επισφραγίστηκε με λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας πέριξ του Ναού.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.