Μέχρι 50 πιστοί στις Εκκλησίες στην Κύπρο – Τι αναφέρει το νέο Προεδρικό Διάταγμα

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΑ: Δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021, στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Περί Λοιμοκαθάρσεως, το οποίο επιτρέπει μεταξύ άλλων ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου:

1. τη μετάβαση πιστών στον ιερό ναό για εκκλησιασμό με ανώτατο αριθμό παρευρισκομένων τα 50 πρόσωπα ταυτόχρονα και

2. τη συνέχιση μετάβασης πιστών στον ιερό ναό για ατομική προσευχή και παρουσία στα ιερά μυστήρια (Βαφτίσεις, Γάμους, Κηδείες) με ανώτατο αριθμό παρευρισκομένων τα 10 πρόσωπα ταυτόχρονα.

Και για τις δύο περιπτώσεις νοείται η τήρηση του μέτρου του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ΄ ελάχιστον, καθώς και τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Η παρουσία πιστών στο προαύλιο του ναού, απαγορεύεται.

Όσοι πιστοί επιθυμούν να μεταβούν σε μια ακολουθία (Εσπερινό ή Λειτουργία), θα πρέπει- εάν δεν έχουν συμπληρώσει ηλικιακά το 65ο έτος- να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα sms στην υπηρεσία 8998, εξασφαλίζοντας τη σχετική άδεια για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση τους. Τα πρόσωπα άνω των 65 ετών μπορούν επίσης αντί του sms, να κάνουν χρήση και της έγγραφης δήλωσης.

Όλα τα πρόσωπα φέρουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο, όταν αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζουμε προς όλους τις πιο κάτω προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προσέλευση των πιστών στους Ιερούς Ναούς και Εξωκλήσια, για προσκύνημα, προσευχή και για τη συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια (Θεία Λειτουργία, Γάμος, Βάπτιση κ.λπ.), με σκοπό την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και προτρέπουμε στην αυστηρή τήρησή τους. Ένας μεγάλος αριθμός των πιστών, είναι ηλικιωμένοι και ως εκ τούτου, θεωρούνται ευάλωτοι για νόσηση από τον ιό και πρέπει να προστατευτούν.

1. Διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης εντός του ιερού ναού και της αναλογίας τηρουμένου του μέτρου του ενός προσώπου ανά 3 τ.μ. κατ΄ ελάχιστον, όπως προαναφέρθηκε, καθώς επίσης και κατά την επίσκεψη στο κοιμητήριο.

2. Κατά την είσοδό μας στον ιερό ναό είναι πολύ σημαντική η χρήση του αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών.

3. Η χρήση της μάσκας για την κάλυψη της μύτης και του στόματος είναι υποχρεωτική σε όλες τις ιερές ακολουθίες και μυστήρια.

4. Κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών και αμέσως μετά το πέρας αυτών, αποφεύγουμε τον ασπασμό των ιερών Εικόνων στο τέμπλο. Αρκούμαστε στην προσκύνηση μόνο της ιεράς εικόνας στο προσκυνητάρι ή του εορταζομένου Αγίου, τηρώντας τις αποστάσεις.

5. Συνιστάται η αποφυγή ασπασμών, εναγκαλισμών, χειραψιών κτλ., καθώς και το χειροφίλημα των κληρικών το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με υπόκλιση σεβασμού.

6. Κατά την προσέλευση στη θεία κοινωνία να τηρείται η απόσταση τριών μέτρων μεταξύ των πιστών που αναμένουν στη σειρά.

7. Η διανομή του αντίδωρου γίνεται στις εξόδους του ιερού ναού, κατά την αποχώρηση, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.

8. Παρακαλούνται οι πιστοί που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα (πυρετό, βήχα, καταρροή κλπ.) να περιορίζονται στο σπίτι και να μην προσέρχονται στις ιερές ακολουθίες.

9. Κατά τις κηδείες παρακαλούνται οι οικογένειες να μη δέχονται συλλυπητήρια. Επίσης είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι συναθροίσεις στα σπίτια μετά τις κηδείες και τα μνημόσυνα για καφέ και να περιορίζονται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

Τέλος για οποιοδήποτε πνευματικό ή άλλο θέμα, οι πιστοί συνίσταται να επικοινωνούν με τους ιερείς της ενορίας.

Σε δύο μήνες θα έχουμε την εορτή του Πάσχα και κανείς δεν θα ήθελε να ζήσουμε ξανά την θλιβερή κατάσταση με το κλείσιμο των ναών.

Οφείλουμε και πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας εξαρτάται από την συμμόρφωση μας στους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην καθημερινότητά μας.