Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Φραγκίσκου

Spread the love

ΑΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο πλαίσιο της ποιμαντικής του περιοδείας στην Αριζόνα, στη Χαβάη και στην Καλιφόρνια επισκέφθηκε τον νεόδμητο Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από σεισμική δόνηση πριν από χρόνια. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο συνόδευε σε όλες του τις ποιμαντικές επισκέψεις ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού πρωτοπρεσβύτερος Στίβεν Κυριάκου, το κοινοτικό συμβούλιο, η νεολαία, τα μέλη του Καθεδρικού υποδέχθηκαν εγκαρδίως τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος τους τίμησε με την παρουσία του ήδη από την αρχήν της Αρχιεπισκοπίας του.

Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος διέκοψε την επίσκεψή του και μετέβη στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας για να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυκας»

Από την δεξίωση που ακολούθησε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Αγιο Φραγκίσκο. Παρούσα ήταν και η ομογενής υποκυβέρνητης Καλιφορνίας Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA\KOSTAS PETRAKOS FILMSΟ Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην ομιλία του στον Καθεδρικό, έπλεξε το εγκώμιο του Μητροπολίτη Γερασίμου λέγοντας πως «θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ευλογημένο που βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους εσάς. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον αδελφό μου, τον καλό Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο για την παραδειγματική του φιλοξενία από την περασμένη εβδομάδα κατά την ποιμαντική του περιοδεία στην Αριζόνα, στη Χαβάη μέχρι αυτή τη στιγμή. Ειλικρινώς έχει προσφέρει Αβραμιαία φιλοξενία» και απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα είπε «είσθε πραγματικά ευλογημένοι που έχετε ποιμένα τον Μητροπολίτη Γεράσιμο ο οποίος κομίζει ευγένεια και αγαπητική παρουσία σε όλα τα θέματα της ζωής της Εκκλησίας».

Συνεχάρη τους πιστούς για τον νεόδμητο Καθεδρικό τους Ναό, λέγοντας πως «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που εισήλθα σ’ αυτόν τον νέο ναό μαζί με εσάς τους πιστούς και τον ένθεο π. Στίβεν τη σημερινή Κυριακή του Ζακχαίου η οποία ομιλεί για ενθουσιασμό, φιλοξενία, εντιμότητα και γενναιοδωρία». Υπενθύμισε πως ο Ζακχαίος ήταν «φοροεισπράκτορας, πολύ πλούσιος φοροεισπράκτορας και πιθανώς και πολύ τσιγκούνης που μέσα από τα δικά του μάτια βλέπουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και μέσω της ιστορίας μπορούμε να δούμε τη δική μας ιστορία κατά την θαυμάσια ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστή Λουκά».

Το χορευτικό συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Αγιο Φραγκίσκο σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Γεράσιμο. Διακρίνεται ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού πρωτοπρεσβύτερος Στίβεν Κυριάκου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA\KOSTAS PETRAKOS FILMSΣε άλλο σημείο είπε πως «βλέπουμε τον κοντόσωμο Ζακχαίο ο οποίος προσπαθούσε να δει τον Χριστό ο οποίος περνούσε από την Ιεριχώ. Τα πλήθη όμως του έκρυβαν τη θέα, αλλά είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ που δεν μπορούσε να αντέξει να μην τον δει. Κι έτσι με την αναρρίχησή του πάνω σε μία συκομορέα άρχισε η μεταμόρφωση του η οποία ήταν αθέατη σε όλους τους γύρω του, αλλά όμως ο Θεός βλέπει τα άδηλα και τα κρύφια».

Σε άλλο σημείο είπε πως «ο Ζακχαίος αναρριχήθηκε στο δένδρο διότι είχε επιθυμία. Αναρριχήθηκε διότι αισθάνθηκε την παρουσία της αγιότητας να πλησιάζει. Αναρριχήθηκε διότι δεν ήθελε να εμποδιστεί από κάποιο εμπόδιο. Κοιτάζω γύρω σήμερα μέσα σε τούτον τον Καθεδρικό Ναό και βλέπω τον ίδιο ενθουσιασμό στα μάτια σας. Πριν από τριάντα χρόνια περίπου εσείς και η πόλη του Αγίου Φραγκίσκου υπεστήκατε έναν τρομερό σεισμό κι όμως είσθε ατρόμητοι. Η πίστη σας σας έδωσε τη δύναμη να αναρριχηθείτε ξανά».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση, κατά την οποία οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και συνομιλήσουν με τον νέο τους Αρχιεπίσκοπο.

Πηγή exapsalmos.gr