Σταύρος Λυγερός από την Κατερίνη Ας μην χρειαστεί μια Εθνική Καταστροφή για να ξυπνήσουμε

Spread the love
  • Ας μην χρειαστεί μια Εθνική Καταστροφή για να ξυπνήσουμε!
  • Εάν χάσουμε έδαφος δεν το ξαναπαίρνουμε πίσω.
  • Εάν εδραιωθεί η εγκατάσταση μεταναστών θα έχουμε αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού μας.
  • Τα καμώματα του Trump και ο τυχοδιωκτισμός του Erdogan εγκυμονούν απρόβλεπτες καταστάσεις.
  • Η Ευρώπη είναι διψασμένη για Ενέργεια και καταναλώνει το Ρωσικό πετρέλαιο!

Η Σχολή Γονέων Κατερίνης συνεχίζει με απόλυτη συνέπεια το πρόγραμμα των ομιλιών της. Έτσι χθες, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου,   παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριό της τον κ. Σταύρο Λυγερό, δημοσιογράφο και συγγραφέα σε μια άκρως επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο». Ο ομιλητής διαπραγματεύτηκε το θέμα αναλυτικά και κατανοητά, αλλά και με βαθειά γνώση όλων των παραμέτρων που διαμορφώνουν τις πολιτικές και οικονομικές  εξελίξεις της περιοχής.

Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας και τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) ενώ στην έναρξη η χορωδία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Δημητρίου Καραμούζα παρουσίασε ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα.   

       Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στη διαδρομή του τουρκικού κράτους που είναι ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας στην περιοχή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Περιέγραψε τον τουρκικό επεκτατισμό που ήταν μια διαρκής απειλή για τους γειτονικούς λαούς. Αναφέρθηκε στη στάση του απέναντι στην Ελλάδα που ήταν μια συνεχής πρόκληση στην προσπάθειά της να γίνει υπερδύναμη. Στις διάφορες φάσεις της ιστορίας είχε μια σταθερή εξωτερική πολιτική που δεν άλλαζε ανάλογα με το ποιοι κυβερνούσαν. Όλα αυτά μέχρι την εμφάνιση του Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό και στη σύγκρουσή του με τον Κεμαλισμό.   

       Μετά από μια σύντομη περίοδο ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο ψυχρός πόλεμος και η τακτική της Τουρκίας επανήλθε δριμύτερος που διήρκεσε μέχρι το 2012. Ο Ερντογάν έγινε κυρίαρχος της Τουρκίας και από τότε ελέγχει όλες τις εξελίξεις με συνεχείς απειλές εναντίον της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών η Δύση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τα προβλήματα της περιοχής όχι σύμφωνα με το ποιος έχει δίκιο αλλά ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της κάθε χώρας. Μετά το πραξικόπημα του 2016   ακολούθησε η στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία και η προμήθεια πολεμικού υλικού από εκείνους και η καχυποψία με τις ΗΠΑ.

       Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στις εδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος και στην πειρατική τακτικής της σε σχέση με τα ενεργειακά παιχνίδια της στην περιοχή. Οι ενέργειες της με γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και η αδιαφορία της να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο σε περιοχές που ανήκουν στην Κύπρο προκαλούν και εξοργίζουν όλη τη Δύση. Η οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ είναι πολύ κοντά. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι προετοιμασμένη να παίξει το ρόλο που θα της προκύψει. Είναι ευκαιρία να προβάλλει τα θέματα που την αφορούν και να τα προωθήσει και σαν θέματα που αφορούν και όλη τη Δύση όταν επέλθει η οριστική ρήξη της Τουρκίας με τη Δύση.

      Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε για περισσότερο από μία ώρα υποβολή ερωτήσεων, τοποθετήσεων  και αποριών από τους ακροατές και εκτενής συζήτηση που καθήλωσε και αποζημίωσε με τα λεχθέντα τους φίλους της Σχολής Γονέων.

Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2-12-2019  με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας του Α.Π.Θ. κ. Σταύρο Μπαλογιάννη και θέμα της ομιλίας: “Η Ελληνική Οικογένεια στον σύγχρονο κόσμο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *