ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2022 «Προσφυγοπούλες Παναγιές» – Παρασκευή 12-8-2022, στις 19.30 στην Ευαγγελίστρια Ν.Ιωνίας

Spread the love

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

Έτος Ιδρύσεως 2014

1947 Φ.Ε.Κ. 18 Ιουλίου 2014 (τεύχος Β΄)

Α.Μ. 51752 στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ. ΠΟ.Α.

Γραφεία – Διεύθυνση

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας
Μελισσάτικα Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Βόλος, 38001

www.magniton-kivotos.gr

magniton2014@Gmail.com

Βόλος, 12 Αυγούστου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2022

«Προσφυγοπούλες Παναγιές»

«Ο Αύγουστος είναι για μας τους Ορθοδόξους ο μήνας της Παναγίας. Η μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεώς της, «Το Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως θέλει να την επικαλεί ο λαός μας, δεσπόζει, και οι Παρακλήσεις προς τη Χάρη της άρχισαν από την πρώτη κιόλας μέρα του και συνεχίζονται ως την προπαραμονή της γιορτής. Έτσι, τον Αύγουστο, η παρουσία της Μεγάλης Μάνας του Χριστού και των Χριστιανών γλυκαίνει τις ψυχές μας!»

Με αυτά τα λόγια ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος ομιλεί, αναφερόμενος παράλληλα και στις αλύτρωτες πατρίδες εκεί που η Παναγιά μας, όπως και στον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο, τιμάται.

Φέτος ο Αύγουστος συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, για τούτο και ο θεσμός του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος¨, ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2022, είναι αφιερωμένες στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», επειδή τα δύο μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (1919) και της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) έγιναν αφορμή να μεταφερθούν ιερές Θεομητορικές εικόνες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία στην Ελλάδα.

Όπως έχουμε ήδη καταγράψει ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, είναι ενταγμένος στο πλαίσιο του ενιαίου συλλογικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «1922 – 2022ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ», για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος δια του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι, ”Το Εγγλεζονήσι”, ΄΄Ίωνες” και ”Μνήμες Προσφύγων”.

Συνεχίζονται και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με αναφορά στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», πολύ επιτυχημένο τίτλο που έδωσε η  πρόεδρος από το «Εγγλεζονήσι», Ουρανία Σταματιάδου, στις 19.30 στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, που είναι και το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων. Μετά τον Παρακλητικό Κανόνα, από τον Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Νεκτάριο Δεμελή και με την αγγελική φωνή του Βασίλη Αγροκώστα, έχει αναλάβει να μεταφέρει στη συνέχεια στους πιστούς μουσικά το πνεύμα των ημερών.

Καθόλου δεν έχουν σβήσει οι μνήμες της μεγάλης καταστροφής που συντελέστηκε το 1922, όταν από τα παράλια της Μικράς Ασίας χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρεθούν σε άλλες περιοχές, σε μέρη που δεν γνώριζαν, σε μέρη που δεν πίστευαν ποτέ ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσουν μια νέα Μικρά Ασία, όπως και στην δική μας περιοχή. Σοβαρός δεσμός, πνευματικός και ιστορικός με τις αλησμόνητες πατρίδες, αποτέλεσαν οι παλαιές εικόνες της Παναγιάς που μεταφέρθηκαν από την Μικρά Ασία και φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια – φάροι πίστης και μνήμης σε διάφορους ιστορικούς Ναούς της Χώρας μας.

Αυτές τις «Προσφυγοπούλες Παναγιές» θα τιμήσουν και σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, στις 19.30, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, με τον προϊστάμενο του Ναού π. Αμφιλόχιο και τους άλλους ιερείς του Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας Βόλου στους απόγονους των προσφύγων της Νέας Ιωνίας με τον Παρακλητικό Κανόνα και στη συνέχεια στον αύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας με την  Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ», που θα συνεχίσει την αναφορά του λαού μας στην Χάρη της.

Την  εκδήλωση, για μια ακόμη χρονιά συνδιοργανώνει ο Δήμος Βόλου, που πάντοτε συμβάλει στις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο  του επετειακού έτους: «1922 – 2022ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ».