Δημητριάδος Ιγνάτιος:«Με φοβίζει η ανεργία – έτοιμοι οι Ναοί για τις Θείες Λειτουργίες»

Spread the love

Με συγκεκριμένα μέτρα η προσέλευση των πιστών όπως τόνισε μιλώντας στο “Ράδιο-Ένα”

Οι ιεροί ναοί ετοιμάζονται από την ερχόμενη Κυριακή να ανοίξουν για την τέλεση Θείων Λειτουργιών παρουσία πιστών, ωστόσο τα μέτρα είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση συγκεκριμένα όσον αφορά την παρουσία ατόμων εντός κλειστού χώρου. Αυτό επεσήμανε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, συμπληρώνοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο εξέφρασε την έντονη αγωνία του για το μέλλον, καθώς βλέπει τις ανάγκες ν’ αυξάνονται, αφού φοβάται τις συνέπειες αυτής της κρίσης, και τη διόγκωση της ανεργίας…

«Με φοβίζει η ανεργία. Είναι το μεγάλο πρόβλημα και η περιοχή μας δεν υστερεί σ’ αυτό, που κατά βάση στηρίζεται στον Τουρισμό. Δεν θέλω να γίνω προφήτης κακών αλλά θέλω όλοι να έχουμε ετοιμότητα ενότητας. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και συνεχίζουμε αυτό που μάθαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης οικονομικής κρίσης,  και όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη ώστε ν’ επανακάμψουμε όλοι και να μην χρειάζονται τα συσσίτια» υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος.

Όσον αφορά τις Θείες Λειτουργίες; «Περιμένουμε την οριστική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει αύριο όσο και την έκδοση της ΚΥΑ που θα καθορίζει επακριβώς τι πρέπει να ισχύει. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν προετοιμαστεί οι ναοί» σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος, καθώς ήδη έχουν μετρηθεί τα τετραγωνικά κάθε ναού και έχουν γίνει οι ανακατατάξεις των θέσεων, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται εντός αλλά και με την απαραίτητη απόσταση ανάμεσα τους. «Έτσι θα γίνει ένας επιμερισμός για να διευκολυνθούν όλοι, ενώ υπάρχουν και οι αύλειοι χώροι με μεγάφωνα» υπογράμμισε ο κ. Ιγνάτιος, ενώ έκανε γνωστό ότι θα τελούνται και περισσότερες Θείες Λειτουργίες την Κυριακή, ίσως και τρεις σε κεντρικούς ναούς, αλλά και τις καθημερινές, όντας κατηγορηματικός στο ότι η Θεία Κοινωνία παραμένει ως έχει και δεν αλλάζει τίποτα.

Στις επάλξεις τα Σπίτια της Γαλήνης

Για τα Σπίτια της Γαλήνης, ο κ. Ιγνάτιος, τόνισε ότι κανένας άνθρωπος δεν έμεινε μόνος από την Εκκλησία και  από τους υπόλοιπους φορείς της πόλης, ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς το καθημερινό φαγητό του. Τα συσσίτια πλέον επαναλειτουργούν, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, αφού πολλές εθελόντριες δεν μπορούν να επιστρέψουν και έχουμε βάλει κάποια όρια. Ο κ. Ιγνάτιος επανέλαβε πάντως την αγωνία του για το αύριο, ελπίζοντας ότι δεν  θα χρειαστεί αύξηση των μερίδων και υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ετοιμότητα του εθελοντισμού αλλά και της προσφοράς σε τρόφιμα.

«Μην ξεχνάτε ότι και οι ενορίες  έχουν στερηθεί κάθε οικονομικής βοήθειας και εκεί έχουμε ένα θέμα. Πρέπει  να δώσουν μισθοδοσίες, να κρατήσουν ζωντανό κάθε ναό και το φιλανθρωπικό έργο. Αυτά θα τα δούμε μέρα με τη μέρα και έχουμε κάνει τις αναγκαίες προβλέψεις και για την περιοχή μας αλλά και παντού στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει άνθρωπος χωρίς φαγητό κάθε μέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρυθμίζονται τα Μυστήρια

Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος, κάποια Ιερά Μυστήρια  έχουν αναβληθεί και άλλα έχουν ακυρωθεί,, ενώ σε περίπτωση τέλεσής τους, θα ισχύει ό,τι και στις Ακολουθίες για τον αριθμό των ατόμων μέσα στον Ναό.

«Θα είμαστε και εκεί έτοιμοι και επειδή είναι καλοκαίρι ελπίζω ότι θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους υπαίθριους χώρους. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο εύκολο για να τα διευθετήσουμε και με μεγαλύτερη δυνατότητα παρουσίας ανθρώπων» ανέφερε εξάλλου ο κ. Ιγνάτιος.