Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το Άγιο Πνεύμα μας καλεί σε ενότητα»

Spread the love

Με την δέουσα ιεροπρέπεια η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε τις μεγάλες εορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος το διήμερο 7-8/6.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου την Κυριακή της Πεντηκοστής λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τέλεσε και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, παρουσία ικανού αριθμού πιστών, στο πλαίσιο των περιορισμών που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο τέλος του Εσπερινού, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Άγιο Πνεύμα δεν λειτουργεί μαγικά στην ζωή μας, αλλά χρειάζεται ο συνεχής προσωπικός μας αγώνας, για να γίνουμε μέτοχοι των χαρισμάτων και των καρπών Του.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νοσοκομείου Βόλου, παρουσία του Διοικητού κ. Ιωάννου Ντόκου και κλιμακίου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ιδρύματος.

Στο κήρυγμά του παρατήρησε ότι «στην Εκκλησία όλα λειτουργούν εν Αγίω Πνεύματι. Είμαστε Πνευματοφόροι, από την στιγμή που βαφτισθήκαμε στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Αλλά και στην ζωή του Κυρίου το ίδιο συνέβη. Το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε την στιγμή της Βαπτίσεώς του, ενήργησε στην αποκάλυψη του λόγου της αληθείας, ενώ την ημέρα της Πεντηκοστής φωτίζει του Μαθητές με το φως της αλήθειας, της ελευθερίας, της αγάπης. Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί όλη την Εκκλησία και μας καλεί να γίνουμε μέτοχοι της εκκλησιαστικής ενότητας. Είναι τόσο μεγάλη η δωρεά της ενότητας στην ζωή της Εκκλησίας, γιατί Αυτή είναι ο χώρος της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον Θεό, μετά την πτώση, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της εσωτερικής ενότητας και την διάσπαση των ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να βρει κανείς την εσωτερική του ενότητα, να ξεπεράσει τον παλαιό άνθρωπο και να ταυτίσει το θέλημά του με το θέλημα του Θεού. Ο άνθρωπος που χάνει την εσωτερική του ενότητα γίνεται διχαστικός, ορμητικός και επιθετικός, δυσκολεύεται να συνυπάρξει και αυτό δημιουργεί ποικίλα προβλήματα. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι, κυρίως, της Εκκλησίας, καλούμαστε, εν Αγίω Πνεύματι, να διακονήσουμε την ενότητα, συγχωρώντας, δεχόμενοι τους άλλους όπως είναι, επιδεικνύοντας αληθινή αγάπη. Η αγάπη είναι ο μέγιστος καρπός του Αγίου Πνεύματος, γιατί είμαστε πλασμένοι γι’ αυτήν και καλούμαστε να την προσφέρουμε στον Ίδιο, στο πρόσωπο του κάθε άλλου…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια μας στον ουρανό και να ικετεύσουμε τον Χριστό για την υγεία, την ενότητα και την ειρήνη μας. Η στάση της δεήσεως αρμόζει στον πιστό, για να είναι η ζωή μας μια ζωντανή προσευχή. Τότε το Άγιο Πνεύμα λειτουργεί, όχι μαγικά, αλλά λυτρωτικά για την ψυχή και το σώμα μας. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, τούτο τον καιρό, λόγω της πανδημίας στην πατρίδα μας και σ΄ όλο τον κόσμο και υψώσαμε τα χέρια, ζητώντας την  προστασία του Θεού. Κάποιοι ένιωσαν ότι η Εκκλησία εγκατέλειψε το έργο Της. Κάθε άλλο. Έκανε αυτό που έπρεπε, έγινε και πάλι μια ζωντανή προσευχή, διατήρησε την ενότητα, λαού, ηγεσίας, επιστημόνων και ο καθένας έκανε αυτό που έπρεπε. Οι επιστήμονες την επιστήμη τους, η Πολιτεία την ευθύνη της και η Εκκλησία την προσευχή και πρωτίστως όλοι εκείνοι που διακονούν στα νοσοκομεία μας και εργάστηκαν με επίγνωση του κινδύνου, αλλά και υψηλό αίσθημα του καθήκοντος. Γι’ αυτό, τους ευγνωμονούμε».

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Άνω Βόλου, παρουσία και εκπροσώπων του εορτάζοντος δημοσιογραφικού κόσμου της περιοχής μας, μελών της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας και του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών των ίδιων περιφερειών.

Εκ μέρους των Δημοσιογράφων, μίλησε ο Πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου κ. Σωτήρης Κέλλας, ο οποίος εξήρε το έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, όσο και την εξαιρετική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος. Από την μεριά του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουν αυτή την ημέρα, για να εορτάσουν, οι άνθρωποι που σχετίζονται με την είδηση, την ενημέρωση. Όταν είναι πιστοί στο καθήκον, προσφέρουν τα μέγιστα. Κι εμείς τους θέλουμε με ελεύθερο πνεύμα, να καταγράφουν την αλήθεια, να μην εξυπηρετούν συμφέροντα, αλλά τον λαό».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας του Δημοσιογραφικού κόσμου της Θεσσαλίας και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών της Ενώσεως Συντακτών.