Εκπρόσωπος Δ.Ι.Σ: Υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού για τους ιερείς

Spread the love

Σαφές μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, έστειλε μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής “Από τις έξι” ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο σεβασμιότατος Τιμόθεος, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, στο πνεύμα της εγκυκλίου που απεστάλη χθες τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις, με θέμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Προέτρεψε και παρακάλεσε, όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέρχονται στις εκκλησίες κατόπιν διερευνητικών τεστ για τον κορονοϊό. Ωστόσο διευκρίνισε, πως είναι υποχρωμένοι να κάνουν rapid και μοριακά τεστ οι ιερείς, οι ιεροψάλτες οι νεωκόροι και όλοι όσοι κινούνται συνεχώς μέσα στο ναό. Όσο για τον εμβολιασμό επισήμανε πως “πρέπει να γίνει ελεύθερα και αβίαστα δεν μπορούμε να τον επιβάλουμε σε κανένα ούτε και στους ιερείς μας”

Έχει επιβληθεί το μέτρο των διαγνωστικών τεστ στους ιερείς διευκρίνισε. Όσο για τα “απαγορευτικά” σε ανεμβολίαστους ιερείς και πιστούς από τους Μητροπολίτες Δωδώνης και Μυτιλήνης, το δικαιολόγησε ότι ” Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης προέβη σε αυτή την προσπάθεια γιατί κάποιος κληρικός δεν γνώριζε, δεν είχε ελεγθεί και ο Μητροπολίτης προσπάθησε να τους συνεφέρει και να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι σοβαροί και υπεύθυνοι”.

Επιβεβαίωσε πως η προειδοποίηση του Αρχιεπισκόπου προς τους ιερωμένους να εμβολιαστούν και σε αντίθετη περίπτωση να πάνε σε μοναστήρια, ισχύει. Ωστόσο όπως ανέφερε “αυτό έχει ήδη ξεκινήσει αλλά πρέπει να γίνει συντεταγμένα μέσα από τα όργανα της Εκκλησίας και βάσει των κανόνων της Εκκλησίας.

Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τους ανθρώπους του κλήρου που κηρύττουν κατά του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας. Για τα μεν μοναστήρια “έχουμε υποδείξει στους πιστούς να μην πηγαίνουν, έχει κλείσει η μονή και η αδελφότητα λειτουργεί μόνη της γι΄αυτούς και ζουν σε αυτό, που οι ίδιοι αποφασίζουν”

Όσο για τους ναούς “Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ιερείς των ενοριών που κηρύττουν κατά του εμβολιασμού και έχουμε υποδείξει στους Χριστιανούς να μην γίνονται εισακουστοί”. Για την κοινότητα του Άθω που έχει μπει σε “βαθύ κόκκινο” σχολίασε πως “Είναι αγκυλώσεις αυτές που δεν μπορώ να τις κατανοήσω. Δεν μπορώ να κατανοήσω την εμμονή κάποιων μοναχών, ότι το εμβόλιο μπορεί κάτι άλλο να κάνει από αυτό που έχει ορίσει η επιστήμη και έχει επιβεβαιωθεί στο θέμα του εμβολιασμού. Έχουμε τείχος ανοσίας σε αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο” υπογράμμισε.

ertnews.gr