Επίσκεψη του μητροπολίτη Τρίκκης στα σεισμόπληκτα χωριά

Spread the love

Στα πληγέντα από το σεισμό χωριά των Τρικάλων μετέβει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και διαπίστωσε με τα μάτια του τις εκτεταμένες υλικές ζημιές στους Ιερούς Ναούς της περιοχής.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα χωριά Μεγαλοχώρι,  Πατουλιά, Νομή, Φανερωμένη, Πετρόπορο, Αχλαδοχώρι, Κρήνη Γεωργανάδες, Διάσελλο και την Ιερά Μονή Ορφανού.

Είχε συνομιλία με τους εφημερίους, αλλά και ανθρώπους που έζησαν στιγμές αγωνίας την ώρα του σεισμού.

Δόξασε το Θεό που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα και μετέδωσε κλίμα αισιοδοξίας και τόνισε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα να αποκατασταθούν οι  ζημιές τάχιστα.

Ο Σεβασμιώτατος συνέστησε επίσης σε όλους ψυχραιμία και σύνεση και ευχήθηκε οι εν Τρίκκη Άγιοι, να προστατεύουν το λαό και τον τόπο και να βοηθήσουν να ξεπεραστεί γρήγορα η δεινή δοκιμασία.

Λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων αποφάσισε να μην επιτρέπεται προληπτικά η είσοδος σε Ναούς και Μοναστήρια της επαρχίας μας που χρονολογούνται προ του 20ου αιώνος.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει πως:

  • Επειδή ο αριθμός των μνημείων αρμοδιότητάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων που έχουν θιγεί από τους επαναλαμβανόμενους σεισμούς είναι μεγάλος και αυτά είναι διεσπαρμένα ανά την επικράτεια, η Εφορεία θα προχωρήσει σταδιακά σε αυτοψίες με το αρμόδιο προσωπικό της τις επόμενες ημέρες.
  • Λόγω της διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας και της επικινδυνότητας που αυτή προκαλεί στα μνημεία, παρακαλούμε να μην επιτρέπεται η είσοδος στους Ιερούς Ναούς που χρονολογούνται μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα και που προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία βάσει του Ν. 3028/2002: «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της επικινδυνότητας από το σεισμό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ