Η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία εόρτασε τους Πολιούχους της

Spread the love

«Καθ’ εκάστην Κυριακήν μετά την Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού» η τοπική μας Εκκλησία εορτάζει πανηγυρικώς την πανίερο μνήμη των οκτώ πολιούχων αγίων της και μας καλεί να τους τιμήσωμεν ευσεβοφρόνως· διότι αυτοί είναι οι φύλακες και προστάτες του τόπου μας, βοηθοί και συμπαραστάτες σε κάθε περίσταση και θλίψη του βίου.

Έτσι κι εφέτος, η εν Θεσσαλιώτιδι Εκκλησία εόρτασε και πανηγύρισε την ιερά και οκτάστιχο χορεία των διαλαμψάντων Αγίων της: τον έξαρχο της οκτάδος άγιο και ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, τον ολβοδότη Αρσένιο, επίσκοπο Ελλασώνος και Αρχαγγέλων Μοσχοβίας, εκ Καλογριανών, τον μυστολέκτη Παρθένιο, επίσκοπο Ραδοβισδίου Άρτης, εκ Βατσουνιάς, τον αθλοφόρο και πρωϊανθή βλαστό Νικόλαο τον εν Βουναίνοις, τον αριστέφανο Δαμιανό εκ Μυριχόβου, το εθελόθυτο καλλιέρημα, τον Κωνσταντίνον, εξ Αγαρηνών και εν Καπούα αθλήσαντα, τον κλεινό Διονύσιο, τον εν Ολύμπω, εκ Σκλαταίνης και τον σοφό Ακάκιο, τον Καυσοκαλυβίτη, εκ Γολίτσης.

Το εσπέρας του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η επίσημος υποδοχή των τιμίων Λειψάνων στην κεντρική είσοδο του προαυλίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης και η λιτανευτική εισόδευση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Ακολούθως, τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Προ της Απολύσεως, εψάλη Δοξολογία επί τη επετείω της μικρασιατικής γενοκτονίας και ευλογήθηκαν οι άρτοι προς τιμήν του αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Νικήτα, τους οποίους προσέφερε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Καρδίτσης.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε η ακολουθία ιεράς Παρακλήσεως προς τους Αγίους.