Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος σε Βόλο και Αγιά

Spread the love

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στην Μητρόπολή μας η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, με επίκεντρο τον φερώνυμο Ιερό Ναό του Ορφανοτροφείου Βόλου, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης και μέγα πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του Ναού.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο όφελος που αποκομίζει ο άνθρωπος όταν είναι ελεήμων: «ο Άγιος Παντελεήμων, μαζί με τα φάρμακα για την θεραπεία των σωμάτων προσέφερε και ένα φάρμακο αληθινής ζωής, την πίστη στον Χριστό και τα Άχραντα Μυστήρια. Έβλεπε τους ανθρώπους ως ψυχοσωματικές οντότητες, την ψυχή ως το αθάνατο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Το φάσμα του πόνου και της αρρώστιας είναι μπροστά μας σ’ αυτή τη ζωή, των οποίων την εμπειρία βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτή την παιδαγωγία, αναμετρηθήκαμε με την πίστη μας, την ενότητα και την αγάπη μας στον συνάνθρωπο, με την υγεία και την ασθένεια. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η πίστη βοηθά στην αντιμετώπιση της σωματικής ασθένειας, όπως η ίδια η ιατρική αποδέχεται. Ο πιστός έχει περισσότερες προϋποθέσεις ιάσεως και θεραπείας, σε συντομότερο διάστημα, από όσους δεν έχουν μέσα τους πίστη, η οποία είναι εφόδιο ζωής. Μας δίνει την δύναμη της προσευχής, η οποία γίνεται αφορμή εσωτερικής ηρεμίας, που δεν επιτρέπει την απελπισία. Ο άνθρωπος της πίστης νιώθει τον Χριστό συμπαραστάτη του, νιώθει την κοινωνία των αδελφών, της αγάπης και της ελευθερίας. Ο άνθρωπος της πίστης δέχεται την επιστημονική συμβουλή και εμπιστεύεται την επιστήμη, η οποία είναι δώρο του Θεού. Αυτό συνέβαινε και με τον Άγιο Παντελεήμονα, τον οποίον οι ασθενείς εμπιστεύονταν και ως επιστήμονα και ως άνθρωπο του Θεού. Το παράδειγμά τους οφείλουμε να ακολουθούμε κι εμείς. Δεν αμφισβητούμε τα δώρα του Θεού. Η πτώση έφερε την ασθένεια και τον θάνατο, αλλά ο Θεός έδωσε τον τρόπο της θεραπείας. Γι’ αυτό και η Εκκλησία δέχθηκε στους κόλπους της τους Αγίους Ιατρούς Αναργύρους, που θεράπευαν σώματα και ψυχές».

          Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος χαιρέτησε την άψογη συνεργασία του Εφημερίου του Ναού με τους υπευθύνους του Ιδρύματος, γεγονός που συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του, προς όφελος των παιδιών.

          Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, παρουσία του Δημάρχου Αγιάς Αθανασίου Γκουντάρα και πλήθους προσκυνητών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την πρόοδο και την ανανέωση της Μονής, η οποία συμβάλλει στην συνέχιση της μακραίωνης Μοναστικής παράδοσης στην περιοχή: «όταν υπάρχουν σήμερα νέοι άνθρωποι, με προσόντα, που αφιερώνουν την ζωή τους στον Θεό, μέσα από τον μοναχισμό και την ασκητική ζωή, αυτό συνιστά παρηγορία για όλους μας». Κάλεσε δε όλους να διατηρήσουν την ενότητα, να προστατεύουν το περιβάλλον, να διατηρούν την Παράδοση και την πίστη ως ενοποιό δύναμη.