Η Σύρος τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη Άγιο Δημήτριο

Spread the love

Στον ανεγερθέντα επί του τόπου Ευρέσεως, το 1936, της αγίας Εικόνας του Αγίου Δημητρίου ομώνυμο περικαλή Ιερό Ναό τελέσθηκε απόψε Εόρτιος Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου και την παρουσία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρα, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Αλέξ. Αθανασίου, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Άνω Σύρου κ. Πέτρου Ραουζαίου, του Λιμενάρχη Σύρου, του Υποδιοικητή της Ναυτικής Βάσης, του Στρατηγού και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, του Διοικητή ων Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ερμούπολης, του Προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Προέδρου του Συνδέσμου Συριανών και πολλών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν και συνεχώς προσήρχοντο για προσκύνηση της Εικόνος του Αγίου.
Ομιλών προς το εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανεφέρθη στο θαυμαστό γεγονός της ευρέσεως της ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, η οποία απετέλεσε ευλογία για τη Σύρο, καθώς έτσι απέκτησε και ένα ακόμα προστάτη Άγιο και μάλιστα στρατιωτικό, υπενθύμισε τη συνεισφορά όλων των Συριανών για την άμεση ανοικοδόμηση των δύο Ιερών Ναών, του κυριωνύμου και της Ευρέσεως, με προεξάρχοντα τον αοίδιμο Προκάτοχό του Μητροπολίτη Σύρου Φιλάρετο και τόνισε ότι πρέπει να είμεθα ευγνώμονες προς το Θεό για όσα μας προσφέρει, ζητώντας ως αντάλλαγμα να έχει όχι την αποκλειστικότητα, αλλά την προτεραιότητα στην αγάπη μας.
Και κατέληξε λέγων ότι έχουμε χρέος, όπως ο Άγιος Δημήτριος, να διακρινουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα, τα αιώνια από τα πρόσκαιρα, και να είμεθα έτοιμοι, με τις ευλογίες του Θεσσαλονικέως Μεγαλομάρτυρος, να αντιμετωπίζουμε νικηφόρα τους Λυαίους της εποχής μας.
Τέλος, ευχαρίστησε τους Εφημερίους του Ναού για τη με αγαπη μέριμνά τους προς τον Ιερό Ναό και τον άψογο ευπρεπισμό των Πανηγύρεών του, τους Ιεροψάλτες, τους Διακονητές και το Νεωκόρο του Ναού, και ευχήθηκε σε όλους, και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, να ευρίσκονται πάντα υπό την προστασία του Αγίου Δημητρίου.
Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα ιερουργήσει στον ίδιο Ιερό Ναό.