Με ιδιαίτερη κατάνυξη η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στην Λάρισα

Spread the love

Με ιδιαίτερη κατάνυξη σε όλους τους ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, παρουσία όλων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχόντων της πόλεως.

Στην συνέχεια στην κεντρική πλατεία, όπως κάθε χρόνο συγκεντρώθηκαν οι Επιτάφιοι των κεντρικών ενοριών της πόλεως, όπου και τελέστηκε ειδική δέηση ενώπιον μίας πραγματικής λαοθάλασσας πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών, οι οποίοι “εν ενί στόματι” έψαλλαν τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου και δοξολόγησαν τον Κύριο της Δόξης.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους ανθρώπους που φέτος δεν είναι μαζί μας καθώς χάθηκαν μέσα στην πανδημία, κάποιοι από αυτούς αδίκως και ευχήθηκε η μνήμη τους να είναι αιωνία και ο Άγιος Θεός να τους αναπαύσει, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει και επομένως δεν πρέπει να ξεθαρρεύουμε αλλά να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα τα υγειονομικά ιδίως να φοράμε μάσκα και να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πόλεμο που γίνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους στην Ουκρανία και ευχήθηκε στην σλαβονική λειτουργική γλώσσα “mir sie”, δηλαδή Ειρήνη Πάσι. Τόνισε ότι ήταν αποτυχία των εμπλεκόμενων ηγετών που δηλώνουν πως σέβονται την Ορθόδοξη Εκκλησία και το ήθος Της, να μην προτείνουν και να μην συμφωνήσουν σε ολιγοήμερη εκεχειρία προκειμένου οι Ορθόδοξοι να γιορτάσουν με ειρήνη και ασφάλεια τα Άχραντα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στο να επιτευχθεί η συνάντηση των Επιταφίων απόψε μετά από δύο χρόνια, κουράστηκαν πολλοί γι’ αυτό, αλλά ανταμείβονται από τη χαρά της πόλης όπως αποτυπώνεται στα φωτεινά πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων. Προ του πέρατος της τελετής ευχήθηκε ο άγιος Θεός να ευλογεί τους συμμετέχοντες, τις οικογένειες τους και τα καλά τους έργα.