Με λαμπρότητα η Λήμνος εόρτασε τη Σύναξη πάντων των εν Λήμνω Αγίων

Spread the love

Λαμπρός πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Εορτής της Συνάξεως πάντων των εν Λήμνω Αγίων τελέσθηκε το εσπέρας του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2022, στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μυρίνης.

Της ιεράς ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ συγχοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος και ο οικείος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού, ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαόςυπεδέχθησαν τη Θαυματουργό και εμβληματική Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Κακαβιωτίσσης,προεξάρχοντος του Σεβ. Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.

 Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβ. Λήμνου καλωσόρισε τους  φιλοξενουμένους Αρχιερείς με θερμούς και εγκάρδιους λόγους  και τους ευχαρίστησε για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην αδελφική πρόσκλησή του. Αναφέρθηκε με ξεχωριστά λόγια στην προσωπικότητα και στην εκκλησιαστική διακονία του κάθε Αρχιερέα και παρακάλεσε τον καταγόμενο από την μακρυνή Κολομβία Θεοφ. Επίσκοπο Άσσου κ. Τιμόθεο, βοηθό του Σεβ. Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρου, να απευθύνει λόγο πνευματικής οικοδομής. Ο Θεοφιλέστατος με άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας απηύθυνε τον δυναμικό και βιωματικό του λόγο περί του τρόπου με τον οποίο οι άγιοι φωτίζουν προς σωτηρίακαι οδηγούν τους ανθρώπους στην αλήθεια του Ευαγγελικού λόγου. Με έμπρακτα παραδείγματα  ενθουσίασε το εκκλησίασμα,το οποίο ξέσπασε σε αυθόρμητο και παρατετα-μένο χειροκρότημα, εκφράζοντας την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό του για όσα εισέπραξε απο το καρδιακό κήρυγμα.

Το πρωί της Κυριακής, 10 Ιουλίου 2022, κατά την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό των αναφερθέντων Ιεραρχών, προ-εξάρχοντος του Σεβ.Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε πρακτικά στην ουσιαστική σχέση μας με τους αγίους, αφήνοντας βαθύτερα Θεολογικά και διδακτικά κοινωνικά μηνύματα. Ευχαρίστησε τον Σεβ. Λήμνου για την πρόσκληση που έλαβε μαζί με τους άλλους Αρχιερείς, για συμμετοχή στον εορτασμό των Λημνίων Αγίων, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν περιορίζεται στον τόπο που εκείνοι έζησαν και έδρασαν, αλλά αφορά όλη την Εκκλησία.

Στο τέλος και προ της ευλογησεως του εορτίου κολλύβου, ο Σεβ. κ. Ιερόθεος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς παρακαλώντας τους να προσεύχονται πάντα υπέρ της κατά Θεόν προκοπής και σωτηρίας του Ιερού Κλήρου και του ευγενούς και πιστού λαού της ακριτικής αυτής τοπικής Εκκλησίας. Υπογράμμισε την αξία του κόπου που υπεβλήθησαν,επειδή ανεφοδιάζει τις δυνάμεις που όλοι χρειαζόμαστε, όπως είπε,  και καλλιεργεί την ενότητα που απαιτείται.Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την συνοδεία του Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως, τους πολυμελείς καλλικέλαδους και σεμνούς χορούς των Ιεροψαλτών, τον παριστάμενο Δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτριο Μαρινάκη, τους εκπροσώπους του Στρατού, τους άλλους τοπικούς φορείς και όλους όσους κοπίασαν για την  άριστη προετοιμασία και άψογη διεξαγωγή της πανηγύρεως.

Εκλεισε την εόρτια σύναξη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος επαινώντας τον Ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Λήμνου, διότι διαπίστωσαν την αγάπη του, την αφοσίωσή του και την ουσιαστική σχέση του με τον ευσεβή λαό της ακριτικής αυτής περιοχής της Πατρίδας και Εκκλησίας μας.