Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης

Spread the love

Με θρησκευτική κατάνυξη και μέσα στην Αναστάσιμη χαρά, εορτάστηκε λαμπρά μετά από δύο χρόνια περιορισμών, η μνήμη του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του νέου του Θαυματουργού, εφόρου και προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεω ςΚηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, στην ιστορική Ιερά Μονή του, στο Όρος των Αμώμων, στην Νέα Μάκρη, στον τόπο που ασκήτεψε και μαρτύρησε ο Άγιος. Στον Πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, με την παρουσία ιερέων και διακόνων της Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στον βίο και την εικονογραφία του Αγίου, αναφερόμενος ειδικότερα στο φως που με τις πρεσβείες του μεταλαμπαδεύει στις ψυχές των πιστών ανθρώπων που προσέρχονται να προσκυνήσουν το Τίμιο Λείψανό του.

Την κυριώνυμη ημέρα, στον Πανηγυρικό Όρθρο και στην πολυαρχιερατική Θεία Λιετουργία, χοροστάτησε και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο, με την συμμετοχή και άλλων κληρικών. Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος παίρνοντας αφορμή από τον λόγο του Οσίου Νικήτα του Στηθάτου «το Ευαγγέλιον έως άρτι αγίους και προφήτας κατεργάζεται» επεσήμανε πως διαχρονικά στην ζωή της Εκκλησίας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άγιοι οι οποίοι θα δοξάζουν τον Θεό με την ζωή τους και θα ενδυναμώνουν τους πιστούς στην συνέχιση του αγώνα τους. Ένας τέτοιος Άγιος είναι και ο Άγιος Εφραίμ, που σήμερα τιμούμε πανηγυρικά. Κατόπιν τον θείο λόγο διηκόνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ο οποίος ανέλυσε το Αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής του Αγίου, και σημείωσε πως οι Παύλειες υποδείξεις και διδασκαλίες εφαρμόστηκαν στην ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Εφραίμ.

Τέλος, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευσις προς τον τόπο της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων και του μαρτυρίου του Αγίου ΟσιομάρτυροςΕφραίμ, όπου αναπέμφθηκε δέησις καθώς και στον τάφο της Μακαριστής πρώτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Μοναχής ΜακαρίαςΔεσύπρη, η οποία κατόπιν θείας αποκαλύψεως βρήκε τον Άγιο, όπου ετελέσθη Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες παρευρέθηκε πολύς κόσμος, ο οποίος ήρθε να προσκυνήσει το Τίμιο Λείψανο του Αγίου και να εναποθέσει σε αυτόν, και μέσου αυτού στον Θεό, τα προβλήματα και τις ελπίδες του. Μεγάλη ήταν η παρουσία και πολλών προσκυνητών από την Ρουμανία, οι οποίοι τιμούν ιδιαιτέρως τον Άγιο Εφραίμ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ