Νέος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως o Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου

Spread the love

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Χαλκίδος Αρχιμ Νικηφόρος Ευσταθίου εξελέγη από  την  ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος πρίν από λίγο  Νέος Μητροπολίτης της ιεράς Μητροπόλεως Γορτυνίας και Μεγαλουπόλεως με 63 ψήφους

Βιογραφικό

Ο Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Ευσταθίου γεννήθηκε στις Ροβιές και είναι αδελφός του Πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Ευσταθίου
Ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές στη Χαλκίδα. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ομιλεί την Ιταλική και την Αγγλική γλώσσα.
Εκάρη Μοναχός στη Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, στις 5/12/1995 και στη συνέχεια, στις 13/11 και στις 6/12/1995 χειροτονήθηκε αντίστοιχα Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χρυσόστομο Α΄(Βεργή), παίρνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Το 1996-97 υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσαπίων.
Το 1998 τοποθετήθηκε προϊστάμενος του Ναού της πολιούχου της Χαλκίδας, Αγίας Παρασκευής. Το 2002 διορίσθηκε ως μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης, το διάστημα 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή», το 2005 ανέλαβε Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Μητρόπολης, το 2006 διαδέχθηκε τον μακαριστό πλέον Μητροπολίτη Παύλο (Ιωάννου) ως Ηγούμενος της Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, το 2007 τοποθετήθηκε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος της ποιμαντικής μέριμνας του Στρατού και το 2008 διορίστηκε Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδας.
Τις θέσεις αυτές διατήρησε έως το 2010 όταν αποσπάσθηκε για λόγους μεταπτυχιακών σπουδών, στη Μητρόπολη Ιταλίας & Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατά την εκεί παραμονή του, υπηρέτησε ως Εφημέριος των Ενοριών του Bari και της Foggia ενώ ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό του στη Θεολογική Σχολή της Απουλίας (Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica «San Nicola» Bari / Facoltà Teologica Pugliese.
Επιστρέφοντας το 2014 στη Μητρόπολη Χαλκίδας, διορίσθηκε ως Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου και εφημέριος του εν αυτώ Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, εργαζόμενος για την ανακαίνιση και την συντήρηση των κτηριακών του εγκαταστάσεων και για την ανανέωση του δυναμικού του. Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος διορίστηκε τον Μάρτιο του 2019.