Πένθιμες κωδωνοκρουσίες για την Αγιά Σοφιά στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Spread the love

Με απόφαση του Σεβ Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, την Παρασκευή 24/7, ημέρα ενάρξεως της λειτουργίας του Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, ως τεμένους, σε όλες τις Μονές και τους Ιερούς Ναούς της Τοπικής μας Εκκλησίας θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες, από 12ης μεσημβρινής και για δέκα λεπτά. Επίσης, το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, θα τελεστεί η Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, ως προσευχητική αναφορά στην Υπέρμαχο Στρατηγό υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους. Επίσης, οι Ιερείς μας, προαιρετικά, καλούνται στο τέλος του Εσπερινού, να τελέσουν την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και να ψάλουν με τον λαό μας το «Τη Υπερμάχω».

Όπως επισημαίνει σε σχετικό Εγκύκλιο σημείωμα, που απέστειλε σήμερα στους Ιερούς Ναούς και στις Μονές της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, «με βαθύτατη θλίψη όλος ο χριστιανικός και πολιτισμένος κόσμος πληροφορήθηκε την προκλητική απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για την μετατροπή του Πανσέπτου Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος. Ήδη οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες παγκοσμίως είναι πάμπολλες για την απαράδεκτη αυτή απόφαση που πληγώνει όχι μόνο την κατά ανατολάς Εκκλησία του Χριστού και το Γένος μας, αλλά και κάθε χριστιανική και πολιτισμένη ψυχή.

Όπως γράψαμε πρόσφατα σε σχετικό άρθρο μας, «η Αγία Σοφία, η Μεγάλη Εκκλησία όλων των χριστιανών, η φυσική έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο αιώνιος μάρτυρας της Αλήθειας», με την εξέλιξη αυτή,  «αναλαμβάνει να μεταβληθεί σε εργαλείο της ύβρεως και της νεμέσεως», της αλαζονείας και μισαλλοδοξίας της γείτονος χώρας. Ό,τι και να γίνει, όμως, «στη συνείδηση όλων των Ορθοδόξων, άπαξ και καθαγιαστεί η Αγία Τράπεζα με Λείψανα Αγίων, το οικοδόμημα είναι Χριστιανικός τόπος λατρείας» για πάντοτε. Θα παραμένει όχι μόνο μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και κιβωτός της Εκκλησίας και του γένους μας».

Ο Σεβασμιώτατος καταλήγει με την προτροπή «να ενώσουμε τις προσευχές μας, ώστε η απόφαση αυτή να ανακληθεί και πολύ σύντομα να επανέλθει τουλάχιστον το πρότερο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, που εξασφάλιζε την οικουμενική ακτινοβολία του μνημείου».