Μνήμη Μικρασίας στην εκδήλωση της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Spread the love

Συγκίνηση,χαρά, μνήμες, σεβασμός στηνπαράδοση και θαυμασμός στον πλούτο της Μικρασιατικής ιστορίας και στον πλούσιο μουσικό πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων. Αυτά ήταν τα συναισθήματα που κατέκλυσαν τις χιλιάδες ψυχές του ενθουσιώδους κοινού που γέμισε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022τοαρχαίο θέατρο Ηρώδου του Αττικού για να παρακολουθήσει την επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με τίτλο: «Με του χορού τα βήματα στον τόπου γυρίζω», η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση,που αποτέλεσε φόρο τιμής στην Αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας και στην ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού του Ελληνισμού από την γη της Μικράς Ασίας, τέθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Δήμους της Ν.Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Ηρακλείου Αττικήςκαι με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία εξαιρετική πανδαισία ηχοχρωμάτων από τραγούδια, ερμηνείες, ήχους και χορούς από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη, τραγούδια και χορούς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τα οποία με την πολυμορφία τους και την δύναμή τους έκαναν ακόμη πιο πλούσιο τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

Την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είχε ο ηθοποιός και ερμηνευτής κ. Ζαχαρία Καρούνης.

Η ηθοποιός Ελένη Καρακάση, οι ερμηνευτές Φωτεινή Δάρρα, Ζαχαρίας Καρούνης και Χαριτίνη Πανοπούλου, υπό τους ήχους μίας εξαιρετικής ορχήστρας με την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου, καθώς και ένα πλήθος χορευτών, μέλη των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων της περιοχής, παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, ταξιδεύοντας το κοινό σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες.

Συνεκτικός κρίκος όλων των δράσεων επί σκηνής ήταν ο προσφιλής σε όλους Καραγκιόζης, μια φιγούρα του Μικρασιατικού πολιτισμού, ο οποίος με τη φωνή του υπέροχου Ηλία Καρελλά, παρουσίαζε, σχολίαζε καικατηύθυνε τη δράση της παράστασης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και στον σκοπό της επετειακής αυτής εκδήλωσης, η οποία προάγει τον μουσικό θησαυρό της καθ’ ημάς Ανατολής, ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ιεράς Μητροπόλεως προς όλους όσους εργάσθηκαν και προσέφεραν για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη παράσταση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος,  ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκηςως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως,ο Πρέσβης των Η.Π.Α. κ. Γεώργιος Τσούνης, οι Υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου και Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεωδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. ΚεγάμΧατσεριάν, ο Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος,οιΣεβασμιώτατοι ΜητροπολίτεςΑνέων κ. Μακάριος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Γλυφάδας κ. Αντώνιος, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο ΠανοσιολογιώτατοςΠρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης,οι βουλευτές κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Σωτηρία Ντούνη, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Ιωάννης Καπλάνης, κληρικοί από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ελλογιμώτατοικαθηγητές κ. Βλάσιος Φειδάς και κ. Γεώργιος Φίλιας, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων,πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την συγκεκριμένη επετειακή εκδήλωση και συνεχάρη τους συντελεστές της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Χορευτικές Ομάδες (αλφαβητικά): Το Εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού (εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας «οι Αλησμόνητες Πατρίδες»), το Λύκειο Ελληνίδων Π.τ.Χ Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας «Μνήμες Παράδοσης», το Χορευτικό εργαστήρι Νέας Ιωνίας, η Χορευτική Ομάδα του Ιερού Ναού Παναγίας Πρασίνου Λόφου, ο Χορευτικός Όμιλος “ΕΙΡΗΝΗ” Ηρακλείου Αττικής και το Χορευτικό Τμήμα Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, καθώς και οι χορωδίες: παραδοσιακού τραγουδιού ΟΠΑΝ Νέας Ιωνίας και του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας.

Φωτογραφίες: Τριανταφυλλιά Περράκη