Υπ. Πολιτισμού: Ξεκινά τις διαδικασίες αποκατάστασης των θρησκευτικών μνημείων που επλήγησαν από τον σεισμό

Spread the love

Σε διαρκή επικοινωνία με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, προκειμένου να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής από τον σεισμό των προηγούμενων ημερών δήλωσε πως βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Η κ. Μενδώνη τόνισε πως αναμένει αύριο τις τελικές αναφορές, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα και οι μελέτες αποκατάστασης των θρησκευτικών μνημείων για τα οποία ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως “χρήζουν άμεσης προστασίας, όχι μόνο ως γέφυρες με το ιστορικό μας παρελθόν, αλλά και ως οδοδείκτες για το μέλλον. Τα μνημεία είναι ζωντανά τεκμήρια της ταυτότητάς μας και χρέος μας είναι η συντήρηση και αποκατάστασή τους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές βλέποντας από κοντά τις καταστροφές που προξένησε ο σεισμός, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά από τους οικείους μητροπολίτες, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

“Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό Πολιτισμού για την αποφασιστική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν μεταβυζαντινές εκκλησίες και νεότερα μνημεία από τους σεισμούς της 3ης και της 5ης Μαρτίου 2021 σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Λάρισα”, δήλωσε ακόμη ο βουλευτής.

Τα θρησκευτικά μνημεία που χρήζουν άμεσης προστασίας είναι οι ναοί της Αγίας Παρασκευής, της Φανερωμένης, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Νικολάου Βλάχων και της Μονής Προφήτη Ηλία στον Τύρναβο, οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου στην Αμυγδαλέα, οι ναοί του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αθανασίου στο Πραιτώρι, του Αγίου Γεωργίου στη Μαγούλα και της Αγίας Παρασκευής στο Αμούρι. Δυστυχώς, κατεδαφιστέα φαίνεται πως κρίνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο άνω μέρος του κωδωνοστασίου του Αγίου Νικολάου Τουραχάν στον Τύρναβο. Αξιολόγηση αναμένεται και στις ρωγμές στο Γενί Τζαμί στη Λάρισα και στον μιναρέ του τεμένους, που κρίνεται επίφοβος.