Φθιώτιδος Συμεών: «Συγκρούονται δύο κόσμοι…»

Spread the love

Στο πληγωμένο από τις πρόσφατες πλημμύρες Λιανοκλάδι, ευρέθη για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου, ωμίλησε για δύο διαμετρικά αντίθετους κόσμους. 

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ο ένας κόσμος αντικατοπτρίζεται από έναν πλούσιο, του οποίου δεν αναφέρεται καν το όνομα, διότι είναι ο κόσμος ο οποίος δεν έχει όνομα, δεν έχει πρόσωπο. Είναι ο κόσμος, ο οποίος μετρά αριθμούς, μετρά κέρδη, μετρά μετοχές, μετρά χρυσά, μετρά ασημένια, μετρά νομίσματα, μετρά και ζει γύρω από την ύλη, μετρά τροφές και απολαύσεις και ενδύματα και ηδονές αυτού του κόσμου, για αυτό και δεν έχει όνομα αυτός ο κόσμος. Είναι ο κόσμος, ο οποίος προτάσσει ως νόημα ζωής «φάγωμεν, πίωμεν αὔριον γὰρ ἀποθνήσκωμεν». 

           Και από την άλλη μας παρουσιάζει και έναν άλλο κόσμο, έναν κόσμο, ο οποίος ταλαιπωρείται, δοκιμάζεται σε αυτή τη ζωή, έναν κόσμο ο οποίος ιδρώνει και ματώνει σε αυτή τη ζωή. Έναν κόσμο, ο οποίος έχει στραμμένη την ελπίδα του στον Θεό, αλλά και έχει στραμμένη και την ελπίδα του στην αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, με τη διαφορά ότι αυτός ο κόσμος έχει όνομα και αυτό τον κόσμο τον εκφράζει ο Λάζαρος.

        Είναι η παραβολή του πλούσιου άνευ ονόματος και του φτωχού με όνομα, με το όνομα Λάζαρος και μάλιστα το όνομα Λάζαρος δεν είναι τυχαίο, γιατί Λάζαρος σημαίνει «έχει ο Θεός».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ