Λαμπρά το Ζαγκλιβέρι εόρτασε την Πολιούχο του Αγία Ακυλίνα

Spread the love

Η Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου πανηγύρισε με κάθε μεγαλοπρέπεια τη “γενέθλιo ημέρα”, δηλαδή, το Μαρτύριο της Αγίας ενδόξου Νεομεγαλοπαρθενομάρτυρος Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της γενέτειράς της.

Η Αγία μαρτύρησε για την πίστη του Χριστού σε ηλικία 19 ετών (1745 – 1764 μ.Χ.) στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, υπακούοντας απόλυτα στην προτροπή της μητέρας της να κρατήσει ακέραιο και αλώβητο τον Μαργαρίτη της πίστεως στον Χριστό που πήρε από την κολυμβήθρα της Εκκλησίας.

Τα Ιερά Λείψανά της, ευρεθέντα με θαυματουργικό τρόπο το 2012 στην Όσσα του Λαγκαδά, μεταφέρθηκαν το 2013 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό ΙΩΑΝΝΗ, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου Ιεράρχου κ. Θεοκλήτου, στον τόπο του Μαρτυρίου και φυλάσσονται σε αργυρά Λάρνακα στον πάγκαλλο Ιερό της Ναό στο Ζαγκλιβέρι, Ναό που ανήγειρε ο αείμνηστος π. Αναστάσιος Θεολόγου, αρχιερατεύοντος της Ιερισσού κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ του Αναγνώστου.

Την παραμονή της εορτής, μέσα σε μια πληθούσα Εκκλησία, ετελέσθη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, πλαισιουμένου από πλήθος Κληρικών εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, των ομόρων Ιερών Μητροπόλεων και εξ Αγίου Όρους. Πολύς ο Λαός προσέτρεξε στη χάρη της για να λάβει δύναμη και ευλογία από τα χαριτόβρυτα Λείψανά της, με επικεφαλής τον τ. Υπουργό και Βουλευτή κ. Θεόδωρο Καράογλου, τους Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κες Δώρα Αυγέρη και Κωνσταντίνα Αδάμου και τους κ.κ. Δημήτριο Βαρτζόπουλο και Γεώργιο Αρβανιτίδη, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Γιουτίκα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά κα Βασιλεία Λούρδα, τον πολιτευτή και τ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Παπά, τους Αντιδήμαρχους Πολυγύρου κ. Χρήστο Κομπόγιαννο και Αριστοτέλη κ. Νικόλαο Αυγερινό, τον Διοικητή του Γ’ Σ.Σ. Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου, την εκπρόσωπο της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ασσήρου Αντ/ρχη κα Σταυρούλα Ζαμλαρά, τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη, Πετροκεράσων κ. Αθανάσιο Καλαφάτη και Λειβαδίου κ. Δημήτριο Γουδήρα, κ.α.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε ότι στις τετιμημένες Ιερές Λάρνακες των Νεομαρτύρων, των αντιστασιακών δηλαδή Ρωμιών κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στηρίζεται το οικοδόμημα του νέου Ελληνισμού.

Χαρακτηριστικά ο ομιλητής υπενθύμισε το χρέος όλων ημών των Ελλήνων, εμπρός από αυτή τη θυσία του νέφους των Νεομαρτύρων, να διατηρούμε τη Ρωμιοσύνη και την πίστη μας στον Χριστό ακέραιη και αλώβητη.

Τούτο το στήριξε στη λυδία λίθο της ενότητας των αρχαίων Ελλήνων που κάποτε – δυστυχώς όχι σήμερα – διδασκόμαστε στα Σχολεία. Το όμαιμο, το ομόθρησκο και το ομόγλωσσο της αρχαίας Ελλάδος!

Ένα χρέος ιερό που η Αγία Ακυλίνα ζητεί να διατηρήσουμε και σήμερα: Την ενότητα της Φυλής μας, την ακεραιότητα της γλώσσης και της ιστορίας της Ρωμιοσύνης και του Χριστού την πίστη την αγία, χάριν της οποίας τα τιμιώτερα λίθων πολυτελών Ιερά Λείψανα των Αγίων είναι βαμμένα με αίμα από το μαχαίρι του Αγαρηνού!

Προ της απολύσεως του Εσπερινού εκκίνησε μεγαλειώδης πομπή και πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των μυροβλυζόντων Λειψάνων της Αγίας ανά τους οδούς της πόλεως του Ζαγκλιβερίου, φερομένων επί ευπρεπισμένου προς τούτο στρατιωτικού οχήματος! Της πομπής ηγείτο η Φιλαρμονική της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, προσδίδοντας την ανάλογη μεγαλοπρέπεια στο γεγονός.

Συγκλονιστική απέβη η στιγμή και ρίγη συγκινήσεως προκάλεσε η μεταφορά στο πατρικό σπίτι της Αγίας Ακυλίνας των Ιερών της Λειψάνων και η δέηση που εκεί αναπέφθηκε υπέρ του Λαού και της Εκκλησίας του Κυρίου!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ