H Εορτή Της Συνάξεως Των Εν Λαρίση Αγίων

Spread the love

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι λατρευτικές εκδηλώσεις, για τη Σύναξη πάντων των εν Λαρίση Αγίων στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης. Αφού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των ιερών λειψάνων των τοπικών Αγίων και της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Αρμενιώτισσας τελέστηκε κατανυκτική Αγρυπνία. Το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της μεγάλης εορτής της συνάξεως των Αγίων, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο στη θεσσαλική πρωτεύουσα, τον ευχαρίστησε για την τιμητική του παρουσία και του ευχήθηκε καλή διακονία στα ευθυνοφόρα Αρχιερατικά καθήκοντα που η Ιερά Σύνοδος του ανέθεσε δια της εκλογής του στην ακριτική Μητρόπολη της Μακεδονίας μας. Στο κήρυγμα του, ο Μητροπολίτης Κιλκισίου τόνισε ότι οι Άγιοι μας είναι η συνέχεια της ζωής του Χριστού, τον οποίο ομολόγησαν και προσέφεραν στις καρδιές των πιστών, ενώ ζουν και υπάρχουν ανάμεσά μας και εμείς γευόμαστε καθημερινά, τις πολλές τους δωρεές. Τα αναλόγια κόσμησαν με την παρουσία τους οι καθηγητές της σχολής βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως.

Ανήμερα της Εορτής τελέστηκε το τρισαρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή της συνάξεως των εν Λαρίση Αγίων, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος το Σάββατο το βράδυ τέλεσε την Αγρυπνία για την εορτή των Αγίων μας. Παράλληλα, η σημερινή εορτή συνέπεσε και με τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλία για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και έκανε παραλληλισμό της ανάστασης της θυγατρός του Ιαείρου με την ανάσταση του γένους μας, μίλησε για την αξία της παρουσίας των Αγίων στη ζωή μας, ενώ έκλεισε τον λόγο του σημειώνοντας ότι: «όλοι οι Θεσσαλοί δεν ήταν άνθρωποι κλεισμένοι στον εαυτό τους και τον τόπο τους, αλλά άνθρωποι που ήθελαν το μήνυμα της ελευθερίας να απλωθεί, σαν τον κόκκο του σιναπιού. Είναι όπως
η πορεία της Εκκλησίας. Δεν μένουμε εν τόπω αλλά ζητούμε την αλήθεια για όλο τον κόσμο, οικουμενικά. Και είμαστε έτοιμοι με τόλμη και γενναιότητα να υπερασπιστούμε την αλήθεια που
ελευθερώνει, όχι τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες απόψεις. Γι’ αυτό και το συλλείτουργο σήμερα δείχνει πολλά! Οτι ο τόπος μας χρειάζεται να πορευτεί ενωτικός και οικουμενικός, εν αγάπη και αληθεία, αλλά και με όραμα για την πατρίδα που περνά μέσα από την πίστη μας στον Χριστό, τον νικητή του θανάτου».

Προ της απολύσεως, ο σεπτός μας Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες για την ευλογητή παρουσία τους και ευχήθηκε σε όλους τους Άρχοντες και τον Λαό να έχουν την ευλογία των Αγίων στη ζωή τους.

Μεταξύ άλλων εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Ειρήνη Καραλαριώτου.