5 Φεβρουαρίου : Αγάθης Μάρτυρος

Η Αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας. Έζησε και μεγαλούργησε στο χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου (249 - 251 μ.Χ.). Η οικογένειά της διέθετε τεράστια περιουσία, η δε Αγία διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το ήθος, τις αρετές και τη μεγάλη της πίστη.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της και τότε αναδείχθηκε η υπέροχη προσωπικότητα της Αγάθης. Αγνοώντας τις προσκλήσεις και τις κολακείες του κόσμου, διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας όλους όσους είχαν ανάγκη.

O Θεός όμως έκρινε ότι η Αγία έπρεπε να δοκιμαστεί περισσότερο. O έπαρχος Κιντιανός προσπάθησε χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, να την πείσει να τον παντρευτεί. Η Αγία όμως όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την πίστη της, αλλά θέλησε να μαρτυρήσει γι' αυτήν. Βλέποντας ο έπαρχος ότι δεν κατάφερε να μετατρέψει το φρόνημα της τήν παρέδωσε σέ κάποια άπιστη γυναίκα , που τήν ονόμαζαν Αφροδισία και τίς θυγατέρες της, για να τήν πείσουν να αρνηθεί την πίστη της στον Κύριο . Όταν άκουσε ο Κυντιανός από την Αφροδίσια ότι η Αγία Αγάθη παρέμενε άκαμπτη , πλημμύρισε από οργή . Διέταξε να τήν οδηγήσουν μπροστά του και άρχισε πάλι τίς απειλές .
Στό διάλογο που ακολούθησε ,η Αγία υποστήριξε με πνευματική ανδρεία και παρά το νεαρό της ηλικίας της , ότι είναι δούλη Χριστού Κατηγόρησε ευθέως τον έπαρχο ότι πιστεύει στά ξόανα και μάλιστα, αναρωτήθηκε , πως ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος παρουσιάζεται με τήν πίστη του τόσο ανόητος .Ο έπαρχος , μόλις άκουσε αυτό ,ράπισε τήν Αγία και διέταξε να τήν κρεμάσουν και να τήν λογχίσουν . Παρά τους φρικτούς πόνους ,η Αγία Αγάθη εξακολουθούσε να ομολογεί την πίστη της στον Χριστό και να δειλώνει ότι τα βασανιστήρια της προξενούν χαρά γιατί είναι πρόσκαιρα .Ο Κυντιανός , έξαλλος από οργή , διέταξε να τής αποκόψουν τόν μαστό.
Ύστερα από την φρικώδη αυτή πράξη τήν οδήγησαν στην φυλακή . Μόλις πλησίασαν τά μεσάνυχτα , επισκέφθηκαν τήν Αγία ο Απόστολος Πέτρος ,με μορφή γέροντα καί ένας Άγγελος , μέ μορφή παιδιού , πού κρατούσε λαμπάδα . Άπλετο φως πλημμύρισε το υγρό και σκοτεινό κελί της Αγίας .Ο Απόστολος γιάτρεψε τίς πληγές της και αποκατέστησε τόν κομμένο μαστό .
Η πόρτα της φυλακής άνοιξε και οι λοιποί κρατούμενοι ωθούσαν τήν Αγία νά αποδράσει . Αυτή , όμως ,σκεπτόμενη από την μία ότι θά τιμωρηθούν οι δεσμοφύλακες άν δραπετεύσει και από την άλλη ότι έπρεπε να υπομείνει τό μαρτύριο , δεν έφυγε από το δεσμωτήριο . Τήν τέταρτη ημέρα ,ο Κυντιανός τήν προσάγει στο δικαστήριο . Εκεί της επαναλαμβάνει ότι άν δεν υπακούσει στο αυτοκρατορικό διάταγμα και δεν θυσιάσει στους Θεούς , θά θανατωθεί .
Καμία όμως απειλή δεν έκαμψε τήν Αγία . Ομολόγησε και πάλι τήν πίστη της στον Χριστό και επέδειξε τίς θεραπευμένες πληγές της . Ο απάνθρωπος τότε έπαρχος διέταξε να την ρίξουν γυμνή τήν Αγία πάνω σε αιχμηρά κεραμίδια , που πάνω τους έκαιγαν κάρβουνα . Ξαφνικά όμως έγινε μεγάλος σεισμός στην πόλη της Κατάνης και προξένησε πολλές ζημιές . Ανάμεσα στά θύματα ήταν ο σύμβουλος του έπαρχου Σιλουανός και ο φίλος του Φαλκόνιος .
Μπροστά σέ αυτήν την κατάσταση ο Κυντιανός διέταξε να μεταφέρουν την Αγία στη φυλακή .
Έτσι υπέμεινε με θαυμαστή καρτερικότητα όλα τα βασανιστήρια και μάλιστα δοξολογώντας τον Θεό που την αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου.Και μόλις τελείωσε τήν προσευχή της παρέδωσε το πνεύμα της το έτος 251 μ.Χ . λαμβάνοντας έτσι το στέφανο του μαρτυρίου . Ο λαός της Κατάνης έντονα θορυβημένος από το γεγονός , διαμαρτυρήθηκε στόν έπαρχο .
Στην συνέχεια μετέφεραν το τίμιο λείψανό της σέ ασφαλές μέρος . Τότε παρουσιάσθηκε ένας λευκοντυμένος νέος , άγνωστος στους αυτόχθονες ,ο οποίος κατευθύνθηκε προς τον τάφο της Αγίας Αγάθης και πάνω σέ μαρμάρινη πλάκα έγραψε τά εξής : << Νούς όσιος ,αυτοπροαίρετος τιμή εκ Θεού , και πατρίδος λύτρωσις >> .
Οι παριστάμενοι είπαν ότι ο νέος εκείνος ήταν ο Άγγελος της Αγίας .
Ο λαός της Κατάνης τιμούσε και σεβόταν τήν Αγία .
Ώς ανταπόκριση στην τιμή αυτή ,η Αγία Αγάθη έσωσε την πόλη της από τη φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας .
Οι κάτοικοι της Κατάνης έτρεξαν στον τάφο της και αφού πήραν τη Λάρνακα με το άγιο λείψανό της , τήν έστρεψαν πρός τήν λάβα ,που ζύγωνε τήν πόλη και έτσι απετράπη η συμφορά . Τό γεγονός αυτό συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου του έτους 252 μ.Χ. ακριβώς ένα χρόνο μετά το μαρτύριό της .
Η Σύναξη της Αγίας Μάρτυρος Αγάθης ετελείτο στο Μαρτύριό της, το οποίο βρισκόταν στο έβδομο του Βυζαντίου (Σικελία). Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β' (976 - 1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η' (1025 - 1028 μ.Χ.).

Σε μερικές αγιογραφίες απεικονίζεται να κρατά δίσκο με τά στήθη της . Η Αγία Αγάθη είναι η θεραπεύτρια για τον καρκίνο και για όλες τις παθήσεις του μαστού .

Απολυτίκιον . Ήχος γ' .

Ρόδον εύοσμον , τής παρθενίας , νύμφη άφθορος , του Ζωοδότου ,αναδέδειξαι Αγάθη πανεύφημε ' των αγαθών
τήν πηγήν γάρ ποθήσασα , μαρτυρικώς εν τω κόσμω διέπρεψας .
Μάρτυς ένδοξε ,λιταίς σου θείαις αγάθυνον , τους πόθω μεγαλύνοντας τους άθλους σου .

Κοντάκιον . Ήχος δ' .

Στολιζέσθω σήμερον ,η Εκκλησία ,πορφυρίδα ένδοξον ,καταβαφείσαν εξ αγνών ,ρύθρων Αγάθης
τής Μάρτυρος ' Χαίρε ,βοώσα , Κατάνης το καύχημα .

Κάθισμα . Ήχος γ' .

Κλέος πίστεως και ευσεβείας οσιότητος και παρθενίας , προθυμία ,κοσμούμενη αθλήσεως ,ανηγορεύθη ,Αγαθή Νούς
όσιος , αυτοπροαίρετος , όντως τιμή είς Θεόν ,πατρίδος λύτρωσις ,
Χριστώ νυμφικώς πρεσβεύουν ,δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος .

Ιερά Λείψανα :

. Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους .

. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Ιερές Μονές Προυσού Ευρυτανίας και Λουκούς Άστρους Κυνουρίας .