Ιεράρχες Άγιον Όρος και Λαός Μια Γροθιά Έγιναν για την Μακεδονια

το μεγάλο αυτό ραντεβού η Εκκλησία ήταν παρών. Ιεράρχες και Αγιορείτες ήταν στην πρώτη γραμμή στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι Εκκλησία και λαός είναι ένα. Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία, αναφώνησε το πλήθος συγκινώντας τους παριστάμενους κληρικούς από την Ελλαδική Εκκλησία, την Εκκλησία της Κύπρου και τους εκπροσώπους του Αγίου Ορους. Να επισημάνουμε ότι επίσημα η ελλαδική εκκλησία δεν εκπροσωπήθηκε. Μόνο το Αγιο Ορος έστειλε αντιπροσωπεία.
Μητροπολίτες και Κλήρος δεν αποχώρησαν ακόμη και όταν τα χημικά της αστυνομίας «έπνιξαν» την Πλατεία Συντάγματος. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου όταν τους ζήτησαν να πάει στο καταφύγιο των επισήμων για να προστατευτεί, αλλά αυτός παρέμεινε στη θέση του.
«Η επόμενη μέρα, βρίσκει την Εκκλησία πιο κοντά στο λαό» σχολίαζε χθες στο Σύνταγμα ένας διαδηλωτής προσθέτοντας ότι ουδείς μπορεί να διαχωρίσει τον Ελληνισμό από την πίστη του.
Η Εκκλησία έλαβε ξεκάθαρη θέση για το θέμα της Μακεδονίας. Οι φωνές των Ιεραρχών όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ξεκάθαρες. Και αυτό δείχνει πως η Εκκλησία είναι δίπλα στο λαό, στις δικές του ανάγκες και σκέψεις.
Μεταξύ των Μητροπολιτών που βρέθηκαν στο συλλαλητήριο ήταν οι Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Κίτρους Γεώργιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Πατρών Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος, Νέας Σμύρνης Συμεών.
Στην εξέδρα ανέβηκε εκπρόσωπος της Ιεράς κοινότητας του Αγίου Όρους μεταξύ άλλων είπε ότι «Το κράτος και όχι ο ελληνικός λαός (το τόνισε ιδιαίτερα αυτό) αναγνωρίζει τη Μακεδονική Εθνότητα και γλώσσα σε ένα κράτος που καμία σχέση δεν έχει με την Μακεδονία μας».