Λαμπρό Συλλείτουργο στην Κομοτηνή

Το πρωί της Κυριακής, Ε΄ των Νηστειών, 14ης Απριλίου 2019, ετελέσθη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής της οποίας προεξήρχεν ο προσκληθείς Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, συνιερουργούντων του επίσης προσκεκλημένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Τον Θείον λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος ωμίλησε περιεκτικώς επί της αναγνωσθείσης Ευαγγελικής περικοπής, αλλά και περί του προσώπου της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας ως προτύπου μετανοίας.

Πριν την απόλυσιν της Θείας Λειτουργίας αναπέμφθη επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20ον αιώνα.

Τον πανηγυρικόν της ημέρας εκφώνησε εντός του Ναού ο Ελλογιμώτατος κ. Χρήστος Μορφακίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Διοικήσεως και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανεφέρθη στην ιστορία του επονομαζομένου «μαύρου Πάσχα» του Θρακικού Ελληνισμού και επεσήμανε την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος διά την από πέρυσι καθιέρωσιν του μνημοσύνου, αλλά και την ανέγερσιν του μνημείου, προσκαλώντας τους μετέχοντας ιδιαιτέρως δε τους νέους να μιμηθούν το θάρρος και την αυταπάρνησιν των πεσόντων και να διατηρούν άσβεστον την ελπίδα στο Θεό.

Μετά ταύτα, Αρχιερείς, Ιερείς, Διάκονοι, Τοπικοί Άρχοντες, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, Μέλη Θρακικών και ετέρων Σωματείων και Συλλόγων, και πλήθος Λαού μετέβησαν έμπροσθεν του μνημείου, όπου ανεγνώσθη Τρισάγιον, ενώ κατετέθη υπό του Μητροπολίτου μας κ. Παντελεήμονος στεφάνι και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος».