Με Μεγαλοπρέπεια η Λιτανεία του αγ. Αχιλλείου στην Λάρισα

Πλήθος πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και πολλούς κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχιλλείο και προσκυνούν από χθες το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου μας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε στην Λάρισα, την παραμονή της εορτής, ο πολυαρχιερατικὸς εσπερινός του πολιούχου της αγίου Ἀχιλλίου, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ Τιμοθέου . ενώ συνχοροστάτησαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ Ιγνάτιος, και ο  οικείος Ιεράρχης, Σεβασμ. Μητροπολίτης  Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος δια θερμών λόγων ευχαρίστησε τους Σεβασμ. Ιεράρχες για την ευλογημένη παρουσία τους και το ιερό προσκύνημα τους στα ιερά και χαριτόβρυτα άγια λείψανά του αγίου Αχιλλείου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ Ιγνάτιος εμπνευσμένα, ¨, προσφωνώ όλους με τον αναστάσιμο χαιρετισμό: Χριστός Ανέστη! Καθώς εορτάζουμε  την εορτή του πολιούχου αγίου Αχιλλείου, Ο Όσιος Αχίλλειος καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου (306 - 337 μ.Χ.). Ο νεανικός του πόθος, τον έφερε στους άγιους Τόπους και κατόπιν στη Ρώμη. Εκεί επιδόθηκε στο Ιερό έργο του Ιεροκήρυκα, διδάσκοντας ακατάπαυστα το θείο λόγο σε πόλεις και χωριά, αψηφώντας ανάγκες, βρισιές, διωγμούς και ταλαιπωρίες. Οι μεγάλες και σπουδαίες υπηρεσίες του, τον ανέδειξαν επίσκοπο Λαρίσης. Από τη νέα του θέση ο Αχίλλειος, υπήρξε ο πνευματικός αρχηγός και διδάσκαλος, αυτός που έλεγε και έπραττε. Κήρυττε κάθε μέρα, βοηθούσε τις χήρες, προστάτευε τα ορφανά, ανακούφιζε τους φτωχούς, υπεράσπιζε τους αδικημένους, ήταν ο άγρυπνος φύλακας και φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως και του ποιμνίου πού του εμπιστεύτηκαν.Ο Αχίλλειος διακρίθηκε και στην Α' Οικουμενική σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. στη Νίκαια, εναντίον του Αρείου. Και τότε ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τις αρετές του, του έδωσε μεγάλη χρηματική δωρεά την οποία, όταν ο Αχιλλείος επέστρεψε στη Λάρισα, διέθεσε για να κτίσει ναούς και για τη μέριμνα των ασθενών και των φτωχών.

Μετά το Τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού Έγινε Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σχηματίστηκε και φέτος η λιτανευτική πομπή από τον Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αχιλλείου
Τα χαριτόβρυτα Λείψανα του Αγίου μας ευλόγησαν όλη την πόλη, ενώ η στρατιωτική και η δημοτική φιλαρμονική απέδωσαν όμορφα τα εμβατήρια προς τιμή του Αγίου μας.
Από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία, απευθυνόμενος στους Άρχοντες και στο λαό της πόλεως τόνισε ότι σήμερα εορτάζει ο δικός μας Άγιος, ο Άγιος Αχίλλειος μας, σήμερα εορτάζει η δική Του πόλη, η Λάρισα Του, σήμερα εορτάζει το σπίτι κάθε Λαρισαίου, όπου κι αν αυτός ευρίσκεται, σήμερα η καρδιά μας σκιρτά και το στόμα μας αναμέλπει δοξολογία. 

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Παπαιωάννου