Πανορθόδοξη για το ουκρανικό ζητά ο Αλβανίας Αναστάσιος

Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Η Αρχιεπισκοπή έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα την επιστολή που απέστειλε τον Ιανουάριο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία ζητά τη σύγκλιση Πανορθόδοξης για το θέμα.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής αναφέρει:

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας συνήλθε στις 4 Ιανουαρίου 2019 και μελέτησε ενδελεχώς το από 24ης Δεκεμβρίου 2018 Γράμμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σχετικώς με το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό ζήτημα. Εν συνεχεία στις 14 Ιανουαρίου 2019 απεστάλη το ακόλουθο απαντητικό Γράμμα.

Έκτοτε κυκλοφόρησαν ευρέως οι θέσεις διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι διαρρέουν αποσπάσματα του εν λόγω Γράμματος, συνοδευόμενα από αυθαίρετους υπαινιγμούς και συσχετισμούς. Κατόπιν τούτου κρίθηκε Συνοδικώς (7 Μαρτίου 2019) αναγκαίο να δημοσιοποιηθεί ακέραιο.

Τα προηγηθέντα Γράμματα της Εκκλησίας της Αλβανίας, τα οποία απεστάλησαν στις 10 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2019προς τον ΜακαριώτατονΠατριάρχην Ρωσίας κ.κ. Κύριλλον έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2018.