Πολωνίας Σάββας: σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δεν είναι κληρικός

WIESŁAW ROMANOWSKI: -
Απέστειλε ο ευαγγελιστής χαιρετισμούς και χαιρετισμούς στον νέο Μητροπολίτη Κίεβο, Epifaniusz; ABP SAWA: - Όχι, δεν έστειλα. Σε αυτόν τον νεαρό, κοσμικό άνθρωπο, έγινε μεγάλη ζημιά, διορίζοντάς τον μητροπολίτη. Υπό το φως του κανόνα του νόμου, δεν είναι κληρικός. Δεν έχει χειροτονηθεί στην κανονική εκκλησία.

Καταλαβαίνω ότι η υπεροχή είναι ένας αντίπαλος της αυτοκέφαλης για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ;
Όχι, σε κάθε περίπτωση, ο Τύπος κάνει μερικές φορές τέτοια προκλητικά πράγματα. Είμαι της άποψης ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα στη δική του εκκλησία. Από την αρχή, όταν εμφανίστηκε το ζήτημα της αυτοκέφαλης για την Ουκρανία, ήμουν υπέρ, αλλά με τους όρους που υιοθετήθηκαν στον ορθόδοξο νόμο μας.

Θέλω να πω πώς; Ένας τρόπος διαφορετικός από αυτόν που πρότεινε η Κωνσταντινούπολη;
Σύμφωνα με τους κανόνες μας, η αγωνία αφαιρείται από εκείνον που την επέβαλε. Αυτονομιστές από την Ουκρανία Κίεβο Πατριαρχείο και autocephalia σχηματίζουν αποκλειστεί πριν από 20 χρόνια, το Πατριαρχείο Μόσχας, και μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να τους φέρει πίσω στην αγκαλιά της εκκλησίας, όχι τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι οι απολύσεις μετανοήσουν και θα κάνουν penance. Αργότερα, μπορούν να λάβουν ιερές εντολές και να δημιουργήσουν αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό όμως δεν είναι πραγματικό σήμερα.
Δυστυχώς, έτσι νομίζω. Τα πράγματα έχουν πάει πολύ μακριά. Όλα αυτά οφείλονται στην υπερηφάνεια, την υπερηφάνεια του Filaret, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον πρώτο πρόεδρο της Ουκρανίας Leonid Kravchuk. Όλο και πιο συχνά πιστεύω ότι το θέμα είναι μόνο στα χέρια του Θεού. Διαφορετικά, δεν θα βγούμε από αυτή την κατάσταση που δημιούργησε ο Σατανάς. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει πρώτα να ενώσουν τη χώρα, να τελειώσουν τον πόλεμο και στη συνέχεια να ασχοληθούν μόνο με τις υποθέσεις της εκκλησίας. Απαιτούνται μεγάλες αλλαγές εκεί. Εμείς στην Πολωνία έχουμε ρυθμίσει νομικά τις σχέσεις με το κράτος, η Καθολική Εκκλησία έχει μια συμφωνία, είμαστε μια πράξη που ρυθμίζει τα περιουσιακά στοιχεία. Στην Ουκρανία, όλα είναι κομμουνιστικά στα χέρια του κράτους, μπορεί ακόμη και να στερήσει την εκκλησία της εγγραφής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ταυτόχρονα γίνεται η εκκλησία ενώνοντας τους πιστούς. Πρέπει να αποφασίσουν σε ποια εκκλησία θέλουν να ανήκουν.

Ουκρανοί λένε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας υποστηρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και τον πόλεμο στην Ανατολή της Ουκρανίας. Δεν είναι αρκετός ο λόγος για να αποσυνδεθείτε από αυτήν;
Αυτά είναι πολιτικά θέματα. Δεν το κάνω αυτό.

Είναι η θέση προς την Ουκρανική αυτοκέφαλη που αναπτύχθηκε με υπεροχή σε συνεννόηση με το Πατριαρχείο Μόσχας;
Η θέση μας είναι ανεξάρτητη από τη Μόσχα, την κάνουμε με βάση ορθόδοξα δόγματα και κανόνα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς.

Στις 6 Ιανουαρίου ο πατριάρχης Bartłomiej θα παραδώσει στο μητροπολιτικό Κίεβο Epifaniusz tomos, θα δημιουργήσει μια νομική, ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Τον συμβουλεύω να μην το κάνει. Όχι μόνο εγώ, τον Πατριάρχη Αντιοχείας πρότεινε το συντομότερο δυνατό τη σύγκληση Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να βρει μια κανονική λύση στο πρόβλημα. Θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί η χορήγηση των τοματών στην Ουκρανία και να τεθεί το θέμα μαζί σε μια νομική λύση.

Συλλέξτε τον εαυτό σας και τι; Υπάρχει σχέδιο;
Νομίζω ότι ο πατριάρχης Κύριλλος είναι επίσης πρόθυμος για το διάλογο. Η τελευταία του επιστολή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μαρτυρεί αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το λαμβάνω τουλάχιστον. Πρώτον θα πρέπει να μιλήσουμε για τη Μόσχα, την Κωνσταντινούπολη και το Κίεβο. Εάν βρουν μια λύση, θα το δεχτούμε.

Και αν ο Πατριάρχης Bartłomiej δεν μεταφράσει τίποτα και εφαρμόσει το σχέδιό του, τι θα είναι;
Θα υπάρξει χάος. Όπως τώρα. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον συμπαθώ πάρα πολύ, αλλά βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πιέζεται από διάφορες πλευρές. Πιθανώς δεν θα έχει άλλη επιλογή τώρα και θα εκδώσει έναν τοίχο στην Ουκρανία.

Θα είναι δυσμενής για την Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία;
Έχω ήδη μιλήσει για τον κανόνα νόμο. Η παραβίαση του είναι ένα κακό προηγούμενο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι στην Πολωνία, όπου ζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί, θα εμφανιστεί μια ομάδα πιστών, για τους οποίους ο Φιλάρε θα προσπαθήσει να οργανώσει τις ενορίες του στην Πολωνία. Πρόσφατα έχω ακούσει ότι ο δεξιός τομέας έχει ήδη διερευνήσει τις δυνατότητες επίσκεψης του Epiphanius στην Πολωνία . Το Χάος μας περιμένει.

Διαβάστε επίσης: Θα προκαλέσει η Ρωσία έναν νέο πόλεμο, αυτή τη φορά θρησκευτικό;

Ο Αρχιεπίσκοπος Sawa (γεννημένος το 1938) είναι μητροπολίτης της Βαρσοβίας και ολόκληρης της Πολωνίας, δηλαδή ανώτερος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 1998. Είναι επίσης καθηγητής θεολογικών επιστημών, που σχετίζεται με με τη Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία στη Βαρσοβία.

  • Ουκρανία