Γιορτή της Πεντηκοστής στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Spread the love

Σε μια ατμόσφαιρα μάχης αλλά και με διπλή χαρά, η μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής γιορτάστηκε την Κυριακή 7 Ιουνίου στην Ενορία της Αναστάσεως του Χριστού στο Κογκάρα του Σίδνεϊ.

Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς σχετικά με την πανδημία Coronavirus, για να γιορτάσουν τη μεγάλη γιορτή του Κυρίου μας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακαρίου της Αυστραλίας, αλλά και για να καλωσορίσουν με πολύ ενθουσιασμό τον νέο ενοριακό ιερέα τους, Πατέρα Κυριάκο Σταυρονικιανό .

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με τον Καγκελάριο της ιερής Αρχιεπισκοπής μας, τον Επίσκοπο Εμίλιανο της Μελώας, τον Πολύ Αγ. Κυριάκο, τον Ύπατο π. Χριστόδουλο καθώς και άλλους ιερείς που παρευρέθηκαν, έδωσαν τα καθήκοντά τους κατά τη διάρκεια των Ματίνων και προεδρεύουν στην εορταστική Θεία Λειτουργία προτού συνεχίσετε με το Vespers για το Άγιο Πνεύμα, όπου απαγγέλθηκαν οι προσευχές για το γονατιστή.

Στο τέλος της θητείας, ο Σεβασμιώτατος μίλησε κατάλληλα για τη μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής και παρότρυνε τους πιστούς, «Βάλτε την Αγία Τριάδα στη ζωή μας. Η σημερινή γιορτή είναι μια πρόκληση για εμάς », τόνισε και εξήγησε ότι η πρόκληση έχει να κάνει με την« εκμάθηση προσευχής στην Αγία Τριάδα. «Πρέπει να προσευχηθούμε στους αγίους και να προσευχηθούμε στην Παναγία», συνέχισε, «αλλά, πάνω απ ‘όλα, πρέπει να προσευχηθούμε στην Αγία Τριάδα γιατί η Αγία Τριάδα είναι ο Θεός μας».

Μετά από αυτό, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον π. Κυριάκο με ζεστά συναισθήματα και μίλησε για έναν πιο αξιέπαινο κληρικό που είναι πνευματικά καλλιεργημένο άτομο. Δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι ο π. Κυριάκος θα συνεχίσει αξιέπαινα το έργο του προηγούμενου ενοριακού ιερέα, π. Σοφρονίου Κωνιδάρη, ο οποίος, είπε, εργάστηκε με μεγάλο ζήλο. «Ο π. Κυριάκος θα συνεχίσει αυτό και θα το αυξήσει και θα δώσει τη δική του μαρτυρία», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος προσκαλώντας τους πιστούς να τον αγκαλιάσουν, να τον υποστηρίξουν, να του δείξουν την αγάπη, την αφοσίωση και την υπακοή τους έτσι ώστε να ενωθούν μπορεί να προχωρήσει και να προχωρήσει.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους άξονες ανθρώπους που συνέβαλαν με την πάροδο του χρόνου στην πρόοδο της ενορίας, κάνοντας προσωπικές αναφορές στον πρωτοπόρο και τον ενοριακό ιερέα για πολλά χρόνια, τον π. Ιωάννη Βαρβάρη, και στον πρόεδρο της Ενοριακής Κοινότητας, κ. Νικόλαο Ο Βαρβάρης που και οι δύο ήταν παρόντες στην εκκλησία.

Στο τέλος της Υπηρεσίας Γονατιστή, ο Αρχιεπίσκοπος Μακρυός Μακάριος έλαβε μπουκέτα λουλουδιών από νεαρούς άνδρες και γυναίκες της ενορίας φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και χαμογελούσε δίπλα τους για φωτογραφίες. Πρέπει να επισημανθεί ότι η Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού στο Σίδνεϊ είναι η μεγαλύτερη ενορία της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας και η Αυτοκρατορία του γιόρτασε τη Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά την άφιξή του την Κυριακή της Πεντηκοστής.


Η εορτή της Πεντηκοστής στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας

Σε κατανυκτική και διπλά χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάστηκε την Κυριακή, 7 Ιουνίου, η εορτή της Πεντηκοστής, στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, στο Κόγκρα του Σύδνεϋ.

Δεκάδες πιστοί συνέρρευσαν στον ναό, συμφώνως με τους ισχύοντες κανόνες για την πανδημία του κορωνοϊού, για να συνεορτάσουν τη μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, αλλά και να υποδεχτούν με ενθουσιασμό τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο της ενορίας τους, πατέρα Κυριακό Σταυρονικητιανό.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Κυριακό, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστόδουλο και από άλλους ιερείς, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Ορθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια τέλεσε τον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος, όπου αναγνώσθηκαν οι καθιερωμένες ευχές της Γονυκλισίας.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταλλήλως για τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, ενώ παρότρυνε τους πιστούς λέγοντας: “Να βάλουμε την Αγία Τριάδα στη ζωή μας”. “Η σημερινή ημέρα είναι μία πρόκληση για εμάς”, υπογράμμισε,  εξηγώντας ότι η πρόκληση συνίσταται στο “να μάθουμε να προσευχόμαστε στην Αγία Τριάδα”. “Να παρακαλούμε τους Αγίους, να παρακαλούμε την Παναγία”, συνέχισε, “αλλά πάνω από όλα να παρακαλούμε την Αγία Τριάδα, γιατί η Αγία Τριάδα είναι ο Θεός μας”.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε με θερμά λόγια τον π. Κυριακό, κάνοντας λόγο για έναν αξιολογότατο κληρικό, καλλιεργημένο και πνευματικό άνθρωπο. Δήλωσε, μάλιστα, σίγουρος ότι θα συνεχίσει επάξια το έργο του προηγούμενου Προϊσταμένου του ναού, του π. Σωφρονίου Κονιδάρη, που, όπως παρατήρησε, εργάστηκε με πολύ ζήλο. “Θα το συνεχίσει και θα το επαυξήσει και θα δώσει τη δική του μαρτυρία”, επισήμανε, ενώ κάλεσε τους πιστούς να τον αγκαλιάσουν, να τον στηρίξουν και να του δείξουν την αγάπη, την αφοσίωση και την υπακοή τους, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουν βήματα προόδου.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους άξιους ανθρώπους που συνέβαλαν διαχρονικά στην πρόοδο της ενορίας, κάνοντας και προσωπικές αναφορές στον πρωτεργάτη και επί πολλά έτη προϊστάμενό της, π. Ιωάννη Βαρβαρή, και στον πρόεδρο της Ενορίας – Κοινότητας, κ. Νίκο Βαρβαρή, που αμφότεροι ήταν παρόντες στον Ναό.

Μετά από την Απόλυση του Εσπερινού της Γονυκλισίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος δέχτηκε ανθοδέσμες με λουλούδια από νέους και νέες της ενορίας, που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ στάθηκε χαμογελαστός δίπλα τους  για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Αικατερίνη Ιερατικά Άμφια

Να σημειωθεί ότι η ενορία της Αναστάσεως του Σωτήρος στο Σύδνεϋ είναι η μεγαλύτερη ενορία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε την Κυριακή της Πεντηκοστής για πρώτη φορά από την ημέρα της αφίξεώς του εκεί.