Μνημόσυνο των κεκοιμημένων μελών και ομιλητών της Σχολής Γονέων Κατερίνης

Spread the love

Τελέσθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 (παραμονή της ενάρξεως των ομιλιών της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης)

το κόλλυβο του προστάτη Αγίου της Κοσμά του Αιτωλού και το μνημόσυνο (χρεωστικώς) των κεκοιμημένων μελών και ομιλητών της Σχολής στον Ι.Ν. Αγίου Σάββα Κατερίνης.

          Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 19:00 θα γίνει η πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων με πρώτο ομιλητή και καλεσμένο τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού π. ΑΘΑΝΑΣΙΟ

και θέμα: «Ο γέροντας μου Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός +1921-2009»

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού θα αναφερθεί στην προσωπικότητα του γέροντος του μακαριστού Ιωσήφ του Βατοπαιδινού ο οποίος έκανε την αποταγή του στην ηλικία των 16 ετών το καλοκαίρι του 1937 στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου στην Κύπρο. Στην μοναχική κουρά του πήρε το όνομα Σωφρόνιος και έζησε στην Μονή για 10 περίπου χρόνια. Στην συνέχεια πήγε για το Άγιον Όρος για υψηλότερη πνευματική ζωή όπου συνδέθηκε με τον γέροντα του τον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή». Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής είχε φθάσει στο επίπεδο να είναι έμπλεος θείας Χάριτος και να μπορεί να την μεταδίδει στους μαθητές του. Ο Γέροντάς  Ιωσήφ έζησε σαν υποτακτικός του Γέροντος Ιωσήφ, συνέχισε  την πνευματική εργασία πού παρέλαβε από τον Γέροντά του, έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του ως ησυχαστής. Επεδίωκε την αφάνεια. Δεν ζήτησε ανθρωπίνους επαίνους και δόξες. Δεχόταν με ταπείνωση, ανεξικακία και χωρίς γογγυσμό την περιφρόνηση, την καταφρόνηση, την εξουθένωση, τις κατηγορίες, τις συκοφαντίες. Είχε «σπλάχνα οικτιρμών» και η καρδιά του χωρούσε και συγχωρούσε όλους, διότι είχε χωρέσει μέσα του τον Χριστό.