Άγιος Ανδρέας: Ο Πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού

Spread the love

Στις 30 Νοεμβρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, Πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού και πολιούχου της Πάτρας.

Ο Ανδρέας ήταν αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, οι οποίοι είχαν πατέρα τον Ιωνά. Από νωρίς μπήκαν στην ομάδα του Ιωάννου Προδρόμου, όπου βρήκαν τις θρησκευτικές αλήθειες που αναζητούσαν. Από τον κύκλο αυτό ο Ανδρέας γνώρισε τον Ιησού Χριστό. Όταν, μετά το βάπτισμα, ο Πρόδρομος είδε το Χριστό, είπε στους ευρισκόμενους πλησίον του Ανδρέα και Ιωάννη, «ίδε ο αμνός του Θεού». Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, (1, 39-41), δίνει την εικόνα συνάντησης Ιησού με τους πρώτους μαθητές του. Έτσι, ο Ανδρέας είναι ο πρώτος που συνομίλησε με τον Χριστό και έγινε συνάμα μαθητής του. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται Πρωτόκλητος από τους δώδεκα αποστόλους.

Η παράδοση θέλει να ισχύει η εκδοχή, για τη δράση του αγίου στην Ελλάδα και σχετικά με την ίδρυση εκκλησίας του Βυζαντίου και τη χειροτονία σε αυτήν ως επισκόπου του Στάχυ, ενός από τους εβδομήκοντα μαθητές του Χριστού. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή ο Απόστολος Ανδρέας πέρασε και από τη Θεσσαλία. «Και προς τινά χώραν καλουμένην Αργυρούπολιν καταλαβών και εκείσε εκκλησίαν δεινάμενος, Στάχυν ονόματι… χειροτονήσας Βυζαντίου επίσκοπον… Διελθών δε την Θεσσαλίαν και Ελλάδα… μετέστι προς Αχαϊαν».

Σημαντική σπουδαιότητα απέκτησε η παράδοση για τη δράση και τη σταύρωση του Ανδρέα στην Πάτρα, μετά την προσέλκυση στον χριστιανισμό της Μαξιμίλλας, συζύγου του Ρωμαίου ανθυπάτου Αιγεάτη. Το λείψανό του, που ενταφιάστηκε από τη Μαξιμίλλα και τον επίσκοπο Στρατοκλή, αδελφό του Αιγεάτη, διακομίστηκε το 357 στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Η αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου φαίνεται πως έμεινε στην Πάτρα.