Άδωνις Γεωργιάδης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης: Το 1821 είναι ένα θαύμα της Ιστορίας Η Επανάσταση ήταν Εθνική και Θρησκευτική! Η Εκκλησία πρωτοστάτησε σε όλους τους Αγώνες του Γένους!

Spread the love

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης έχει την χαρά να φιλοξενήσει την Δευτέρα 18-1-2021 στις 21:00 διαδικτυακά 5 ομιλητές, 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 3 από την Αθήνα οι οποίοι θα ασχοληθούν με το θέμα «Προετοιμάζοντας το 1821» Συγκεκριμένα:

• Τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 Τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Βουλευτή Α’ Αθηνών κ. Άγγελο Συρίγο.

• Τον Αρχιπλοίαρχο ε.α. και Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα.

• Τον Πλοίαρχο ε.α. και Επίκουρο Καθηγητή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Διευθυντή του Προπτυχιακού Προγράμματος Διεθνούς Ασφαλείας και Στρατηγικών Σπουδών κ. Κλεάνθη Κυριακίδη.

• Τον Επίκουρο καθηγητή στο Rabdah Academy και πρώην Αντιπρόεδρο του ΚΕΔΙΣΑ κ. Σπυρίδωνα Πλακούδα.

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας αναφέρθηκε στη ναυτική παράμετρο στην προετοιμασία της επαναστάσεως  του 1821   και εξήγησε πως οι υπόδουλοι έλληνες μπόρεσαν να διαθέτουν έναν οργανωμένο στόλο και άριστα εκπαιδευμένα πληρώματα. Σημαντική ήταν η συμβολή των ελλήνων πειρατών στην εξάσκηση των Ελλήνων στην θάλασσα, η παρακμή των άλλων ναυτικών δυνάμεων, η κατάργηση των Διομολογήσεων με τη Συνθήκη της Λοζάνης,  η ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι καθώς και η μετέπειτα εξειδίκευση των Ελλήνων  στο σπάσιμο των ναυτικών αποκλεισμών και οι κουρσάροι. Επίσης, ο κ. Τσιαντούλας ανέφερε ότι κοινός παράγοντας της αποτυχίας των πολλών προγενέστερων ελληνικών εξεγέρσεων ήταν η απουσία θαλάσσιας υποστήριξης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν δηλώσεις από την κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, την πρώτη γυναίκα πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF  για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

Εν συνεχεία, ο επόμενος ομιλητής κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφού τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου της Σχολής Γονέων, μίλησε για τους εθνικούς και κυρίως ταξικούς αγώνες της επαναστάσεως του 1821. Παραθέτοντας επιχειρήματα για τον ταξικό χαρακτήρα της επανάστασης  ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον ελληνισμό  που δεν χάθηκε μέσα στο χρόνο αλλά μετουσιώθηκε μέσω του Χριστιανισμού, επίσης, για τη συνεχή παρουσία εξεγέρσεων, για τη σπουδαιότητα του ρόλου της Εκκλησίας και για την συμβολή των Αρβανιτών και των Βλάχων στην Επανάσταση του ’21. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση, οι Έλληνες έχουν λόγο να γιορτάζουν και την επέτειο της λαμπρότητας των διακοσίων χρόνων αλλά και  την πορεία τους μετά το 1821 για αυτά που έχουν καταφέρει.

Κλείνοντας, πέμπτος ομιλητής, ο κ. Σπυρίδων Πλακούδας, με εύστοχες παρατηρήσεις , παρουσίασε τα αίτια έκρηξης μα και επιτυχίας της Επανάστασης του Αντάρτικου τόσο από ξηράς όσο και δια θαλάσσης. Αν και η Απελευθέρωση επισφραγίστηκε με τη συνδρομή του τακτικού στρατού και τον Υψηλάντη, οι στρατιωτικές τακτικές του αντάρτικου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σ αυτό που αποκαλούμε σήμερα ελεύθερο έθνος. Η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου ναυτιλία των υπόδουλων ελληνικών περιοχών, ο φατριασμός εντός Οθωμανικής κρατικής μηχανής άρα και η συμμαχία με υπόδουλους αρματολούς και κλέφτες και τα συνακόλουθά της, η εξέγερση των ομόδοξων Σέρβων, ο επαναστατικός βρασμός του υπόδουλου πληθυσμού ,ιδίως στη Νότια Ελλάδα καθώς και η ευνοϊκή γεωγραφία της χώρας μας αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες και σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας του αντάρτικου κινήματος , το οποίο συνετέλεσε αποφασιστικά στην πορεία της Επανάστασης καθώς και τη θετική εξέλιξη του Επαναστατικού Αγώνα.Η επόμενη εκδήλωση  έχει θέμα “Η Πιερία κατά την Τουρκοκρατία & την Επανάσταση του 1821” και θα αναπτύξουν διαδικτυακά την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 στίς 21:00 στα πλαίσια του αφιερώματος της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Δάσκαλος & Ιστορικός Ερευνητής κ. Νικόλαος Σαιδές και ο Δάσκαλος & π. Διεθυντής Αβάθμιας Εκπάιδευσης Πιερίας κ. Κωνσταντίνος Αρβανίτης. Μείνετε συντονισμένοι! Μπορείτε να δείτε την συγκεκριμμένη εκδήλωση “ζωντανά”