Έκτακτη Ιεραρχία το Σάββατο για το Ουκρανικό Ζήτημα

Spread the love

Το φλέγον θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας αναμένεται να απασχολήσει την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση και πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ώρα ενάρξεως της Συνεδρίας ορίστηκε 09.00 το πρωί, ενώ νωρίτερα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη θα τελεστεί και πάλι Θεία Λειτουργία, υπό του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτη Σισανίου Αθανασίου.

Το θέμα της ημερησίας διατάξεως της έκτακτης μονοήμερης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας , αφορά εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με θέμα: «Ενημέρωσις περί του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.»

Θα ακολουθήσει συζήτηση των Μελών της Ιεραρχίας, επί της ως άνω Εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου και θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση που αφορά το φλέγον αυτό θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι εχθές το βράδυ, υπήρχε η σκέψη να τεθεί το θέμα αυτό στην τακτική Ιεραρχία, έως την ερχόμενη Παρασκευή και πριν από τις εκλογές των νέων Μητροπολιτών και Επισκόπων και εκτός της αρχικής ημερησίας διατάξεως.

Ωστόσο, επειδή το θέμα θέλει συζήτηση κατά την οποία θα θέλουν να εκτονωθούν κυρίως οι αντιδρώντες, επικράτησε τελικά η άποψη για σύγκλιση έκτακτης Ιεραρχίας για μία μόνο ημέρα, μετά το πέρας της Τακτικής, που αρχίζει αύριο 8 Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στην έκτακτη Ιεραρχία θα κατατεθεί η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, αναφορικά με το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και στην συνέχεια θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Ιεράρχες και να πάρουν θέση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της προηγούμενης Συνοδικής περιόδου, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η Δ.Ι.Σ. αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως έκαναν κάθε φορά οι Προκαθήμενοι της Εκκλησίας μας όταν προέκυπτε νέο Αυτοκέφαλο.

Ως εκ τούτου ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος φέρνει το θέμα στην Ιεραρχία όχι τόσο γιατί πρέπει, όσο γιατί θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό εξαντλεί όλα τα όρια και δίνει σε όλους το δικαίωμα να εκφράσουν άποψη και να καταθέσουν τη θέση τους, πριν πάρει την οριστική του απόφαση ως Πρώτος της Εκκλησίας μας, δια της οποίας θα δεσμεύει επισήμως πλέον την Εκκλησία της Ελλάδος επ´αυτού του θέματος.

Οι ακραίοι κατά πληροφορίες μας ετοιμάζονται να εκφράσουν τις θέσεις τους και να πάρουν την πλειοψηφία των Ιεραρχών με το μέρος τους. Ξεχνούν όμως ότι η απόφαση από τον Αρχιεπίσκοπο είναι ήδη Ειλημμένη και αυτό που θα γίνει το Σάββατο θα είναι η ενημέρωσή τους από πρώτο χέρι!

Πηγή exapsalmos.gr