Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου

Spread the love

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε σήμερα το πρωί, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, Επισκόπου Τύρου, προσωπικού προστάτου κληρωθέντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ , Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, συνιερουργούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και Θήρας κ. Αμφιλοχίου, Εφημερίων από τη Σύρο και τα άλλα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως, των Κυκλάδων, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδος, του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου, Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνω Μεράς και Παλαιοκάστρου Πρωτοπρ. Βασιλείου Τζανιδάκη, και με την παρουσία της Ηγουμενευούσης της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Άνδρου, Μοναχής Παρθενίας, η οποία διεκόμισε λειψανοθήκη, του Επισκόπου κ. Ιωσήφ, των Βουλευτών Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Ιω. Βρούτση και Φιλ. Φόρτωμα και της κας Αικατ. Μονογυιού , του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου- Ερμούπολης κ. Νικ. Λειβαδάρα, Αντιδημάρχων, των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Ερμούπολης και Άνω Σύρου, του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολιτεύσεως στο Δήμο, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, της Προέδρου Εφετών Αιγαίου, του Διοικητού της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος κ. Γκύζη, του Λιμενάρχη Σύρου κ. Βαμβακούση, των Προϊσταμένων των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Τάγματος Εθνοφυλακής, του Διοικητή της Ναυτικής Ακαδημίας, του Υποδιοικητή της Ναυτικής Βάσης Αγκαθωπών, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων,του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων του Προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Χαρίτου, της Προέδρου της Αδελφότητος Ανωμεριτών Μυκόνου, και πολλών πιστών από τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο και την Άνδρο
Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα και παραστατικότατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος, εξ αφορμής της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, από το λεγόμενο “Ευαγγέλιο της Διαθήκης” και της εορτής των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και του Αγίου Δωροθέου, υπογράμμισε ότι αληθινή ζωή για τον Χριστιανό είναι η ταύτισή του με το Χριστό και ότι λογική ψυχή είναι αυτή που μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό και να επιλέγει το καλό, και ευχήθηκε με εγκαρδίους λόγους στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ , προβάλλοντας τρία βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, την αγάπη, την ψυχική ομορφιά και τη θεολογική κατάρτιση.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε με λόγους αγάπης τους προσελθόντας Αρχιερείς, τον Σεβ. Μητρ. Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, για την παραμονή της Εικόνας Παναγίας “ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΗΣ” μέχρι και σήμερα, τους Ιερείς της Σύρου και από τα άλλα νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδος, τους Εφημερίους του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη και Οικονόμο Λουκά Βασάλο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ, Φλαβιανό Αλμπέσκου, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες και Διακονητές, τα μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του Ναού, τον εκ της Ενορίας της Μεταμορφώσεως Πλάκας Αθηνών χειριστή του αρμονίου κ. Γρηγορόπουλο, τον ωσαύτως εξ Αθηνών Χοράρχη κ. Βάλσαμο, τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό “SYROS TV1”, ιδιαίτερα δε τον ευγενικό και πολιτισμένο λαό της Σύρου, ο οποίος στα 45 χρόνια της διακονικής, ιερατικής και Αρχιερατικής Διακονίας του, θυμάται μόνο στιγμές αγάπης και ευγένειας, που του δίνουν τη δύναμη να συνεχίσει τη σταυρική Αρχιερατική Διακονία, επαναλαμβάνοντας, υπό τις επευφημίες των πιστών, τα λόγια του αειμνήστου Μητροπολίτου Κοζάνης Διονυσίου, του Ανδρίου, “όσο η καρδιά μου διατηρεί το πυρ της ζωής, θα εργάζομαι και θα αγωνίζομαι για σας!”
Ευχαρίστησε δε και τον Μεγάθυμο Ευεργέτη κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για τη φιλόφρονα στήριξη των Εκδηλώσεων, καθώς και τις Ναυτιλιακές Εταιρείες «BLUE STAR» και «SEA JET», για τη συνδρομή τους στη μετακίνηση των Αρχιερέων και της συνοδείας τους.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ εδέχθη τις ευχές των παρισταμένων, προς τους οποίους διένειμε, μαζί με το αντίδωρο, γλυκίσματα!