Μητροπολίτης Γαλλίας: “Η πρώτη ύλη της σωτηρίας μας είναι η μετάνοια”

Spread the love

Στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ σήμερα από τον Μητροπολιτικό Ναό Παρισίων, τονίζοντας ότι η μετάνοια δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά μπορεί να αγγίξει ακόμα και αυτόν που όλοι καταφρονούν και περιθωριοποιούν.
Ο Ζακχαίος ως Αρχιτελώνης ήταν μισητός από όλους. Εθεωρείτο αμαρτωλός και διεφθαρμένος. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ιησούς θα επέλεγε να καταλύσει στο σπίτι του. Κι όμως, τους διέψευσε όλους ο Χριστός και επέλεξε αυτόν. Είδε στα μάτια του την μετάνοια, την μεταστροφή, την αλλαγή, την πνευματική αναγέννηση. Η μετάνοιά μας, ανέλυσε ο Σεβασμιώτατος, είναι αυτή που έλκει το έλεος του Κυρίου και μας μεταμορφώνει. Μας αναγεννά.
Επίσης ο Μητροπολίτης Γαλλίας αναφέρθηκε στην αντίδραση του κόσμου. Βιάστηκαν όλοι να τον κατακρίνουν. Δεν περίμεναν να επιλέξει έναν αμαρτωλό αλλά κάποιον επιφανή της κοινότητας. Κάποιον που πληρεί τις προϋποθέσεις. Κάποιον ευσεβή και ηθικό. Κάποιον που τηρεί τον Νόμο. Κάποιον που όλοι ξεχωρίζουν για την πνευματικότητά του. Όμως ο Ιησούς τους διέψευσε. Διέκρινε την μετάνοια σε αυτόν τον στιγματισμένο. Όχι σε αυτούς που θεωρούσαν δεδομένη την καλή πνευματική τους κατάσταση. Όχι σε αυτούς που κρατούσαν τον τύπο, αλλά σε αυτόν που κατείχε την ουσία. Την πρώτη ύλη της σωτηρίας που είναι η μετάνοια, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.