Νέοι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Spread the love

Σε εορταστικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες (16/12) στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, η επίδοση των διοριστήριων εγγράφων στα νέα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Διαχειριστικών Επιτροπών για την τριετία 2020-2022.

Μετά την τέλεση Αγιασμού και την ανάγνωση από το Σεβασμιώτατο της ειδικής ευχής για τους νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, ο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος απευθύνθηκε στα νέα ενοριακά στελέχη και οριοθέτησε το λειτούργημα του εκκλησιαστικού επιτρόπου.

Αρχικά, υπενθύμισε ότι «σκοπός της Εκκλησίας είναι να συγκροτεί το Σώμα του Χριστού που παρατείνεται στους αιώνες. Αυτό συμβαίνει κατ’ εξοχήν στην τέλεση της Θείας Ευχαριστίας που είναι και το κυριότερο έργο της Εκκλησίας. Όλες οι υπόλοιπες πτυχές και δράσεις της, ακόμα και η διοίκηση και διαχείριση των Ναών, είναι απόρροια της κοινής συλλειτουργίας κλήρου και λαού στη Θεία Λειτουργία. Οι εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «είναι επέκταση του επισκόπου και των ιερέων, οι άμεσοι συνεργοί όχι μόνο στην ευθύνη της διαχείρισης και διοίκησης του Ναού, αλλά και στο όλο πνευματικό και ιεραποστολικό έργο. Η στάση και η συμπεριφορά τους διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σχέση ενοριτών και Ενορίας».

Αφού ευχαρίστησε θερμά όλους, διότι αποδέχθηκαν το κάλεσμα του Εφημερίου Ιερέως τους να προσφέρουν απολύτως αφιλοκερδώς στην Ενορία τους, υπογράμμισε την πίστη και την ευλάβεια που οφείλει να έχει και να δείχνει ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος, όντας ένα πρότυπο μέσα στην Ενορία.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τη σημασία της διοίκησης των Ναών, τα οποία είναι πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κάνοντας σύντομη αναφορά στην ιστορία της σχέσης Εκκλησίας και Κράτους στον τόπο μας. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε πρακτικά ζητήματα της αποστολής του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (διαχειριστικά βιβλία, κτηματολόγιο, λογιστικά θέματα κλπ) και της σχέσης του με το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Υπογράμμισε, τέλος, την προσπάθεια που καταβλήθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης να μην μείνουν τα χωριά μας δίχως ιερέα, χάρη στο Ίδρυμα Ενισχύσεως του Εφημεριακού Κλήρου. Ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες του, τον Πρωτοσύγκελλο π. Δαμασκηνό Κιαμέτη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Μάξιμο Παπαϊωάννου, για την προσφορά τους, ενώ ευχήθηκε σε όλα τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων καλή και καρποφόρα θητεία και επέδωσε τους διορισμούς τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο Φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου.