Στη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Spread the love

«Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, θέλουμε να διατηρήσουμε το σεβασμό, το ένα κράτος απέναντι στο άλλο, η μία εκκλησία απέναντι στην άλλη, ο ένας άνθρωπος απέναντι στον άλλον, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του, τη θρησκεία του, τη γλώσσα του και την ταυτότητα του» τόνισε, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, κατά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη. «Να σεβόμαστε ο ένας λαός τον άλλον και να μη φτάνουμε να έχουμε μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή και πιο πρόσφατες μνήμες, όπως είχαμε στην Κύπρο, την εισβολή στην Κύπρο» τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία και μίλησε για «απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και για «κατάφορη παραβίαση» το Διεθνούς Δικαίου και της ανεξαρτησίας της, λέγοντας: «Στην Ουκρανία έχουμε εισβολή, απρόκλητη, μιας χώρας η οποία είναι ισχυρή στρατιωτικά και πολιτικά και οικονομικά έναντι μιας χώρας ανεξάρτητης και κυρίαρχης που δεν έχει δυστυχώς ούτε τον στρατό που απαιτείται για να αντισταθεί και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι, καθαρά, η εκμετάλλευση ενός δυνατού, ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα της εθνικής κυριαρχίας, της ελευθερίας ενός ανεξάρτητου κράτους… Επομένως, δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, αλλά για μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μια εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής αποτελεί «τιμή, χαρά και ευλογία» και ευχήθηκε η περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή και στο ‘Αγιο Όρος «να είναι ευχάριστη και καρποφόρα τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρο τον ελληνισμό της Μακεδονίας και της Θράκης». Εξήρε την προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου και τη στάση του σε σημαντικά ζητήματα, όπως της πανδημίας, του σεβασμού του ανθρώπινου προσώπου, αλλά και της τήρησης της Ορθόδοξης παράδοσης.

Αμέσως μετά, ο αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα στο δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και ως ένα «σημαντικό δάσκαλο» και ως «φίλο της πόλης της Θεσσαλονίκης». Από την πλευρά του, ο κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη εκπροσωπείται από έναν δήμαρχο «μοντέρνο, με ανοιχτούς ορίζοντες», αλλά ταυτόχρονα «και βαθιά παραδοσιακό, προσηλωμένο στην ευρύτερη παράδοση αυτής της πόλης».

Ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναχώρησε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Αγιορειτική Εστία και το μεσημέρι την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Βλατάδων.