Στο Φανάρι μεταβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Spread the love

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 17 Νοεμβρίου, με ομάδα μελών του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν προσκυνηματική επίσκεψη με την ευκαιρία της Θρονικής Γιορτής του Πατριαρχείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί μερικές ημέρες νωρίτερα προκειμένου να υπάρξει η ευκαιρία συναντήσεών του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσουν τα εκκλησιαστικά θέματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και των ιδρυμάτων της, με κορυφαίο εκείνο της Θεολογικής Σχολής.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα επιστρέψει στο Φανάρι έπειτα από την παμψηφεί εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής το Σάββατο 11 Μαΐου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατόπιν εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ανωτέρα εκκλησιαστική Αρχή της εν Αμερική Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας είναι ο Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Οι κατά πόλεις Μητροπόλεις δεν είναι αυτόνομες και αυτοδιοίκητες, αλλά υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Την υπενθύμιση αυτή είχε κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην κεντρική του ομιλία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, τονίζοντας με νόημα συγκεκριμένα τα εξής:

«Είμαστε όλοι μέλη της μίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν είμαστε διαχωρισμένοι σε Μητροπόλεις και Κοινότητες και Τομείς και Οργανισμούς και Ιδρύματα», ενώ είχε υπογραμμίσει το Τρίτο Αρθρο του Καταστατικού: «Η Αρχιεπισκοπή ούσα Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μία αδιαίρετος οντότητα στην ολότητά της».