Την Άχραντον Εικόνα Σου Προσκυνούμεν Αγαθέ

Spread the love

Στην Κομνήνειο Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου Στομίου μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και λειτούργησε την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Πολύκαρπος και η αδελφότητα του υποδέχθηκαν τον σεπτό μας Ποιμενάρχη, ο οποίος στο κήρυγμα του, λαμβάνοντας αφορμή από τη μεγάλη σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας, τόνισε ότι η Εκκλησία μας εορτάζει τη νίκη και το θρίαμβο επί των αιρετικών δοξασιών διαχρονικά, αλλά δεν πανηγυρίζει, διότι σκοπός και αποστολή της Εκκλησίας είναι η σωτηρία πάντων των ανθρώπων, ιδιαιτέρως δε όσων επλανήθησαν και είτε υπέπεσαν σε αίρεση είτε παρασύρθηκαν σε σχίσμα.

Έχοντας, μάλιστα, ανά χείρας το Ιερόν Πηδάλιον, ανέγνωσε τον 6ο Κανόνα της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, σύμφωνα με τον οποίον οι Θεοφόροι Πατέρες χαρακτηρίζουν ως αίρεση κάθε σχισματική ενέργεια, κάθε απομάκρυνση από τον Κανονικό Επίσκοπο, δηλαδή κάθε απόπειρα διαρρήξεως του ενιαίου Σώματος της Εκκλησίας.

Για το λόγο αυτό, η Αγία μας Εκκλησία επιμένει να εύχεται και να προσεύχεται στον δωρεοδότη Κύριο: «παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών• σβέσον τα φρυάγματα των εθνών• τας των αιρέσεων επαναστάσεις ταχέως κατάλυσον», επαναλαμβάνοντας εις τους αιώνας τη σχετική ευχή του Μεγάλου Βασιλείου.

Ειδική αναφορά έκανε και στο πρόσωπο του προφήτη Μωυσή, ο οποίος μνημονεύεται στο Αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, τονίζοντας ότι «ηρνήσατο λέγεσθαι υιός θυγατρός Φαραώ …. απέβλεπε γαρ εις την μισθαποδοσίαν», δηλαδή απαρνήθηκε την εφήμερη και κοσμική δόξα, διότι είχε προσηλωμένα τα μάτια του, αναμένοντας με πίστη, την ανταμοιβή που θα του χάριζε ο Θεός στους ουρανούς, δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο αιώνιο παράδειγμα στους ανθρώπους όλων των εποχών και ιδιαιτέρως της σημερινής εποχής.

Προ της απολύσεως, στο προαύλιο χώρο του Μοναστηριού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Αγίων Εικόνων εις ανάμνηση της Αναστηλώσεως τους, το 843 μ.Χ., από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ΄και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.