Απαγορεύουν στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο στην Κύπρο

Spread the love

Στην Κύπρο βρίσκεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ προκειμένου να προεξάρχει του πανηγυρικού εορτασμού, του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, πολιούχου της Λεμεσού.

Φέτος συμπληρώνονται 1400 χρόνια από τη μακαρία κοίμηση του Αγίου Ιωάννου, και αύριο Δευτέρα 11 Νοεμβρίου θα τελεστεί πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ενώ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Όπως έγινε με πανηγυρικό τρόπο γνωστό την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας αναγνώρισε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και θα μνημονεύει εφεξής τον Κιέβου Επιφάνιο

Ο Πατριάρχης που θα προστεί της θείας λειτουργίας θα μνημονεύσει όπως είναι αναμενόμενο μετά την τελευταία εξέλιξη τον Επιφάνιο . Οπως έχει γίνει γνωστό εξ εγκύρου πηγής( εγράφη και στην ιστοσελίδα της Romfea.gr) οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, ξαφνιάστηκαν με την απόφαση του Πατριάρχη Θεοδώρου Β΄ να αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας, για την οποία η Εκκλησία της Κύπρου κρατά επιφυλακτική στάση- ουδέτερη την ονομάζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ως εκ τούτου κυριαρχεί έντονος προβληματισμός τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού όσο και στην Αρχιεπισκοπή τί εξέλιξη θα έχει η καραμπόλα που έχει σχηματισθεί.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, είναι εξ εκείνων που δεν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.Το έχει καταστήσει απολύτως σαφές και επιμένει σε αυτό με καλογερικό πείσμα και όχι με εναλλακτικό πνεύμα που πρέπει να διακρίνει έναν Επίσκοπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τον Πατριάρχη Θεόδωρο να μην μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Αν αυτό είναι αληθές είναι απαράδεκτο και εντελώς αντί- εκκλησιολογικό. Αυτός που προίσταται της θείας λειτουργίας καθορίζει τους κανόνες, πολλώ δε μάλλον όταν είναι Πατριάρχης και μάλιστα Προκαθήμενος της Δευτερόθρονης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να μην έχει προβεί σε αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας αλλά αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να καθορίζει το πώς θα λειτουργήσει ένας Πατριάρχης και πολύ περισσότερο δεν έχει το δικαίωμα να του απαγορεύσει να μνημονεύσει. Είναι δικό του δικαίωμα και δική του ευθύνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές και γιαυτό η Εκκλησία της Κύπρου κρατά ουδέτερη στάση.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα παραμείνει στην Κύπρο και για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, αλλά δεν θα λάβει μέρος στο συλλείτουργο.

Δεν ξέρουμε ποιά θα είναι η εξέλιξη μέχρι τότε αλλά αν η Εκκλησία της Κύπρου επιμείνει στην απόφασή της και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος προβεί στην απαράδεκτη πράξη απαγόρευσης σε κοτζάμ Πατριάρχη να μην μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο, αυτό θα είναι παρεκτροπή- χειρότερη από την επαπειλούμενη ακοινωνησία- και θα έχει γραφεί μία ακόμη μαύρη σελίδα στην Εκκλησία της Κύπρου!

Πηγή expsalmos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *