Α΄ Κυριακή των Νηστειών στην Ι. Μ. Θεσσαλιώτιδος

Spread the love

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Α΄ Κυριακή των Νηστειών (της Ορθοδοξίας) 5 Μαρτίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Προ της απολύσεως, προέστη της λιτανεύσεως των αγίων Εικόνων, κατά το τυπικό της Ορθοδόξου κατ’ Ανατολάς Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι λαμπρά και πανευφρόσυνος για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, γιατί γιορτάζουμε την ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών Εικόνων, επί αυτοκράτορος Μιχαήλ και της μητέρας του Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας και επί πατριαρχίας του ομολογητού Αγίου Μεθοδίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Είναι μεγάλη εορτή, όχι μόνο για την στρατευόμενη Εκκλησία στη γη, αλλά και για την θριαμβεύουσα Εκκλησία στον ουρανό, γιατί είναι η εορτή της αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας, δηλαδή μας δείχνει τί είναι η Εκκλησία που καλούμαστε να εμπιστευτούμε και με αυτή την εμπιστοσύνη να σωθούμε.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, αναφέρεται στην κλήση των μαθητών Φιλίππου και Ναθαναήλ από τον Χριστό, όταν μετά την βάπτισή Του από τον Τίμιο Πρόδρομο, ξεκίνησε το ιεραποστολικό Του έργο για να αναγεννήσει τους ανθρώπους. Ο Φίλιππος παραδίδεται στον Κύριο όταν τον καλεί και μέσα στη χαρά του, πηγαίνει στο Ναθαναήλ και του λέει· Ευρήκαμε Αυτόν για τον Οποίον έγραψαν ο Μωυσής και οι προφήτες και στην απορία εκείνου απαντά· Ἔρχου καί ἴδε.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η φράση· Ἔρχου καί ἴδε δεν έχει τοπική έννοια αλλά υπαρξιακή, γιατί είναι ο τρόπος της αποκαλύψεως του Θεού στη ζωή μας και ότι όλη η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζεται σε αυτά τα δύο δεδομένα· Εὑρήκαμεν και Ἔρχου καί ἴδε. Ο Χριστός, όταν είπε στο Ναθαναήλ ἀπ’ ἄρτι ὄψεσθε τὸν οὐρανὸν ἀνεῳγότα, καὶ τοὺς ἀγγέλους τοῦ Θεοῦ ἀναβαίνοντας καὶ καταβαίνοντας ἐπὶ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, επιβεβαιώνει την ένωση Θεού και κόσμου, κτιστού και ακτίστου, με την ένσαρκη παρουσία Του ανάμεσά μας.

Ο Χριστός ήρθε ως υιός του ανθρώπου και ως υιός του Θεού, κατεργάστηκε τη σωτηρία μας και στη συνέχεια, με την ανθρώπινη φύση Του ξανανέβηκε στον ουρανό, μετά το εκούσιο πάθος Του, τον σταυρικό Του θάνατο, την ένδοξη ανάστασή Του και την ανάληψή Του. Για να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του Ουρανού, η κάθοδος του αγγελικού κόσμου και η άνοδος του ανθρώπου στον ουρανό, η ένωση του Θεού και του κόσμου και για να γίνει ο άνθρωπος συμπάρεδρος του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε στο ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια συνεχής πλησμονή της ευρέσεως του Σωτήρος και μια υπαρξιακή και οντολογική κατάσταση, για να βρούμε τον Σωτήρα και Κύριό μας. Γι’ αυτό η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη ορθόδοξη ιεραποστολή, ώστε με την διάδοση του Ευαγγελίου, όλοι οι άνθρωποι να αναφωνήσουν το Εὑρήκαμεν και να έρθουν στην υπαρξιακή κατάσταση του ἔρχου καί ἴδε της Εκκλησίας.