Εκδήλωση Αναπαράστασης της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στον Τύρναβο την 1η Σεπτέμβρη 2022

Spread the love

Για πρώτη φορά στην πόλη μας εκδήλωση αναπαράστασης απελευθέρωσης από την 1η Σεπτέμβρη του 1881

Το TirnavosPress σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού και θα διοργανώσει επετειακή εκδήλωση με την αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού Στρατού και την απελευθέρωση του Τυρνάβου.

Σε συνέχεια των άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα TirnavosPress.gr «H απελευθέρωση του Τυρνάβου την 1η Σεπτεμβρίου του 1881» της κας Κωσταντινιάς Πατσή και  «Περί της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881)» της φιλολόγου – συγγραφέως Αποστολίας Πάνου, το TirnavosPress προχωρά στην οργάνωση της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της πόλης σε μια επετειακή εκδήλωση την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, σε συνεργασία με το Δήμο Τυρνάβου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού.

Μια μεγάλη γιορτή για την πόλη μας, αντάξια της πλούσιας ιστορίας της. Η γιορτή θα γίνει από φέτος και για κάθε χρόνο.

Η ημέρα της απελευθέρωσης σκιαγραφείται μέσα από τη γλαφυρή περιγραφή του Τυρναβίτη Δημοσθένη Ανδρεάδη, Επιθεωρητή της δημοτικής εκπαίδευσης , που τη μέρα της απελευθέρωσης του Τυρνάβου ήταν 12 χρονών:«Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 1881 διαδόθηκε στον Τύρναβο η είδηση του ερχομού του Ελληνικού Στρατού από τη Λάρισα για να απελευθερώσει τον Τύρναβο. 

Αμέσως άρχισαν να συγκεντρώνονται κυρίως νέοι και μικρά παιδιά με τις δασκάλες της πόλης συνοδεύοντας τους μαθητές τους στην είσοδο της πόλης μπροστά από το στρατόπεδο στη θέση που υπάρχει και σήμερα. Εκεί στήθηκε πρόχειρη αψίδα και όλοι μικροί και μεγάλοι κρατούσαν λευκά μαντήλια.

Πρώτοι εμφανίστηκαν τέσσερις ιππείς σαλπιγκτές. Ακολουθούσε η μπάντα του στρατού και το ιππικό μαζί με τον υπόλοιπο στρατό σε παρέλαση. 

Στο σημείο μετά την άφιξη του στρατού ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν χοροί και τραγούδια.»


Για το λόγο αυτό οι Σύλλογοι του τόπου μας, η Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου μαζί με άλλες φιλαρμονικές, ιππείς με άλογα, στρατιωτικό άγημα και οι πολίτες θα συμμετάσχουν στην πραγματοποίησης της πρώτης εκδήλωσης αναπαράστασης της απελευθέρωσης του Τυρνάβου και της εισόδου του ελληνικού στρατού στη πόλη.
Οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες!

Επίσης όποιος σύλλογος ή φορέας ή ομάδα επιθυμεί να συμμετέχει στην εκδήλωση, να επικοινωνήσει με το TirnavosPress ή στο email: tirnavospress@gmail.com.

Πηγή TirnavosPress 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση