Ιερά Πανήγυρις Παναγίας Άξιον Εστί στον Τύρναβο

Spread the love

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την εορτή της ιστορικής ιεράς εικόνας της Παναγίας της επονομαζόμενης «Άξιον Εστί» θα εορτάσει για μια ακόμη χρονιά η ενορία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Τυρνάβου και καλεί άπαντες τους φιλέορτους και φιλακόλουθους κατοίκους της πόλης να παραστούν και όλοι μαζί να πανηγυρίσουμε την εορτή της Θεοτόκου. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή αυτή θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου (παραμονή της εορτής) και θα ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα, στις 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει η θεομητορική εικόνα, ενώ το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020
7:30μμ : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος .

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020
7:00 – 10:00πμ : Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Παναγίας.
7:30μμ : Μεθέορτος Εσπερινός και Παράκληση προς την Παναγία «Άξιον Εστί» υπέρ των υποψηφίων μαθητών των Πανελληνίων Εξετάσεων, στο τέλος της οποίας θα αναγνωστεί και η ειδική ευχή προς φωτισμό και ενδυνάμωση των μαθητών που θα διαγωνιστούν φέτος στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Στις Ακολουθίες της ιεράς πανηγύρεως θα ψάλλει, όπως κάθε χρόνο, η χορωδία του Παραρτήματος Τυρνάβου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου, «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ», υπό τη διεύθυνση του Υπεύθυνου και Καθηγητή του Παραρτήματος της πόλης μας, κ. Χριστοφόρου Καρυώτη (Πρωτοψάλτη του Ι.Μ.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου).

Λίγα λόγια για την ιστορία της ιεράς εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

Η εικόνα της Παναγίας, το «Ἄξιον ἐστι», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο Σύνθρονο του Ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών. Αρχικά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη κοιλάδα του «Ἄδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

       Την 11 Ιουνίου 980 μ.Χ. (κατά άλλους το 982 μ.Χ.) ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του (ειδική ακολουθία που κάνουν οι μοναχοί στα κελιά τους ψάλλοντας Ακολυθίες και λέγοντας την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με»). Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται συχνά στο περιώνυμο Όρος, καθώς οι προσκυνητές είναι πολλοί. Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην θ’ ωδή «Τὴν Τιμιωτέρα τῶν Χερουβίμ…». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Ἄξιον ἐστιν ὡς ἀληθῶς…» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Επισκόπου Μαϊουμά (εορτάζει στις 14 Οκτωβρίου) Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο για να μπορεί να το ψάλλει και αυτός. Επειδή όμως δε βρέθηκε μελάνι και χαρτί μέσα στο κελλί, ο μυστηριώδης ξένος μοναχός χάραξε τον ύμνο με το δάκτυλό του σε μια πέτρινη πλάκα και προσθέτοντας ότι έτσι πρέπει να ψάλλεται στο εξής ο ύμνος αυτός από όλους τους Ορθόδοξούς, έγινε άφαντος.