Νέος Βοηθός Επίσκοπος εξελέγη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Spread the love

η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Πριν από λίγο τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, εξέλεξαν τον Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Κοτσώνη σε Επίσκοπο Αμισσού.

Ο νέος Επίσκοπος, διευθυντής της Ιακωβείου Βιβλιοθήκης και Κέντρου Ερευνας της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, θα διακονεί ως βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Λίγα λόγια για τον νέο Επίσκοπο

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ιωακείμ είναι λόγιος κληρικός, χαμηλών τόνων, εργαζόμενος αθόρυβα στη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, την οποία έχει διοργανώσει κατά συστηματικό τρόπο και πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσει τους φοιτητές για τις μελέτες και τις Θεολογικές τους έρευνες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Ιουνίου του 1954 εκ γονέων Αλεξάνδρου και Δήμητρας Κοτσώνη και το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης.

Ο πατέρας του ήταν πρώτος εξάδελφος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Κοτσώνη.

Ο π. Ιωακείμ ήταν πρώτος εξάδελφος του αείμνηστου Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου, ο οποίος απεβίωσε προ τεσσαρακονθημέρου.

Από την ηλικία των 2 ετών μεγάλωσε σε προάστιο του Μέριλαντ και της Ουάσιγκτον, ενώ ανατράφηκε πνευματικά στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας όπου μαθήτευσε στο Κατηχητικό Σχολείο και υπηρετούσε στο Ιερό Βήμα ως ιεροπαίδι.

Ελαβε το 1976 το πτυχίο Bachelor από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (BS-University of Maryland), το πτυχίο Master of Divinity το 1979 από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, και το Διδακτορικό του στον κλάδο της Ιστορίας Βυζαντινής Τέχνης το 1992 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας (The Pennsylvania State University).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1979 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον και Πρεσβύτερος στις 23 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα Νέας Υόρκης.

Προχειρίσθηκε στο οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στις 16 Μαΐου του 1998.

Από το 1997 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Σχολής, ενώ επί ένα έτος μεταξύ 1996 -1997 ήταν επισκέπτης καθηγητής των Βυζαντινών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του Σωτήρος Χριστού στην πόλη Johnstown της Πενσυλβάνιας.

Εχει ιερατεύσει στις κοινότητες Μεταμόρφωσης Κορώνας Ν.Υ., Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη Clarksburg της Δυτικής Βιρτζίνια, Αγίας Τριάδος στην πόλη Altoona της Πενσυλβάνιας.

Ο π. Ιωακείμ θεωρείται ένας εκ των δύο κορυφαίων ειδημόνων στη Βόρειο Αμερική στον κλάδο των σφραγίδων των Βυζαντινών Αγιογραφιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *