ΣτΕ: Στην Ολομέλεια αύριο τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού στις εκκλησίες

Spread the love

Η Εκκλησία της Ελλάδος και 81 Μητροπόλεις ζητούν την ακύρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωοϊού στις εκκλησίες.


Οι πέντε αιτήσεις ακύρωσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού στις εκκλησίες θα συζητηθούν αύριο στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα συνέλθει με πρόεδρο την Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Παρασκευή Μπραίμη.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, 81 Μητροπόλεις της χώρας και πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μέσω των συνηγόρων τους, ζητούν την ακύρωση των περιοριστικών μέτρων στις θρησκευτικές τελετές (γάμους, βαπτίσια, κ.λπ.).

Ζητούν να ακυρωθούν όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν από την αρχή του χρόνου σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες διασποράς του COVID-19, περιοριστικά μέτρα για την προστασία της υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι όλες οι ΚΥΑ εκδόθηκαν κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους διοικούντες, αλλά εκδόθηκαν και καθ΄υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εισηγήτρια κ. Μπραίμη, θα θέσει θέμα κατάργησης των δικών, λόγω λήξεως ισχύος των προσβαλλόμενων ΚΥΑ.

Αντίθετα, η Εκκλησία θα υποστηρίξει ότι έχει ιδιαίτερο έννομο συμφέρον να συνεχιστούν οι επίμαχες δίκες, καθώς εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις σε βάρος αφενός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αφού έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της λόγω μη συμμόρφωσης προς τις απαγορεύσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων και αφετέρου σε βάρος κληρικών.

Παράλληλα, οι πολίτες ζητούν και αυτοί την συνέχιση των δικών, καθώς οι κ.υ.α. συνιστούν προσβολή από την πλευρά της Πολιτείας του δικαιώματός τους στην θρησκευτική ελευθερία την οποία δεν μπορούν να ασκήσουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα άρθρα 3, 4, 13 και 25 του Συντάγματος, τα άρθρα 9 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας.