Χειροτονία Διακόνου από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Spread the love

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλήθους πιστών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Γεωργίου Γκόλια, εγγάμου, ο οποίος θα ενταχθεί στην χορεία των αμίσθων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας.

          Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η δωρεά της Ιερωσύνης είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και του Κυρίου μας, του Οποίου την Ιερωσύνη λαμβάνουμε και την Εκκλησία υπηρετούμε». Ο κ. Ιγνάτιος ζήτησε από τον νέο Διάκονο να κρατήσει την απλότητα, που τον χαρακτηρίζει, «γιατί ο Θεός στους ταπεινούς δίνει τη Χάρη του. Οι άνθρωποι με απλότητα θέλουν να τους προσεγγίζουμε, όπως ο Χριστός». Λαμβάνοντας αφορμή από την θεραπεία των δέκα λεπρών της Ευαγγελικής περικοπής, ζήτησε από τον νέο Διάκονο να μη διακρίνει ποτέ τους ανθρώπους: «ο Χριστός θεράπευσε όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Θέλει όλοι να έλθουν κοντά Του, για να σωθούν. Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να μην διαχωρίζουμε τους ανθρώπους, αν θέλουμε να είμαστε του Χριστού». Ο Ποιμενάρχης μας παρατήρησε, επίσης, ότι «ο Θεός μας χάρισε την Επιστήμη, που θεράπευσε την σωματική λέπρα. Όμως, παραμένει μια ακόμα πιο επικίνδυνη λέπρα, που ο Χριστός θεράπευσε, επίσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνων των δύστυχων ανθρώπων ήταν ότι ξεχώριζαν από την κοινότητα. Η αρρώστια τους κατέστησε αποβλήτους, τους έθετε στο περιθώριο. Ο Χριστός, με την επέμβασή Του, τους αποκατέστησε στην κοινότητα. Συχνά, στην εποχή μας, διακατεχόμενοι από την πνευματική λέπρα που είναι η αμαρτία και ο εγωισμός μας, διαχωρίζουμε την στάση μας από τους ανθρώπους, αλλά και τον Χριστό. Καλείσαι, λοιπόν, να διακονήσεις μια Εκκλησία που δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους, αλλά πολλοί, εξ αιτίας του εγωισμού, διαχωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στην Εκκλησία. Αυτός που νιώθει ξεχωριστός μέσα στην Εκκλησία, διαχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους. Όποιος πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα από τους άλλους τα πράγματα της Εκκλησίας, διαχωρίζει τον εαυτό του από την κοινότητα. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του αγιότερο μέσα στην Εκκλησία, διαχωρίζεται από τον Χριστό και την κοινότητα, γιατί είναι θύμα του εγωισμού του, που τον κάνει να πιστεύει ότι φυλάττει καλύτερα τους Κανόνες, ότι υπερασπίζεται την πίστη, έχοντας πέσει ήδη στην παγίδα του διαχωρισμού και του διχασμού. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν παγιδευτεί στην πνευματική λέπρα και ζουν με τρόπο που ο Χριστός ιδιαίτερα έχει καταδικάσει. Τούτη την περίοδο ο Χριστός μας παιδαγωγεί και περιμένει να δει αν θα μείνουμε ταπεινοί ή θα παγιδευτούμε στον εγωισμό, διαχωρίζοντας τους εαυτούς μας».

          Ο νέος Διάκονος προστίθεται στους είκοσι έξι Κληρικούς της Τοπικής μας Εκκλησίας, που δεν μισθοδοτούνται από το Κράτος: «Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «από το Κράτος αυτό που ανήκει στην Εκκλησία, αλλά και δεν θα σταματήσουμε να κοπιάζουμε και να καλούμε ανθρώπους να διακονήσουν με ανιδιοτέλεια και να εμπιστευτούν την Μητρόπολη και τον λαό μας, που συντηρεί τις οικογένειες των αμίσθων κληρικών μας».

          Ο νέος Διάκονος θα διακονεί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου.

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος προεχείρησε σε Οικονόμο τον Εφημέριο του Ναού π. Χρήστο Αράπη.