Αναγνώρισε τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας η Εκκλησία της Ελλάδος

Spread the love

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεραρχίας αναγνώρισε την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα- προνόμιο αιώνων- του Οικουμενικού Πατριάρχη να αποδώσει τον τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας και το προνόμιο στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την νέα Εκκλησία.

Το δικαίωμα του Οικουμενικού Πρατριάρχη να παραχωρεί την αυτοκεφαλία, όπως έπραξε πρόσφατα με την Εκκλησία της Ουκρανίας αναγνώρισε η Σύνοδος της Ιεραχίας της Ελλάδος όπως ακριβώς είχε κάνει και η ΔΙΣ στη συνεδρίαση του μηνός Αυγούστου. Μάλιστα αυτό εισηγήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος με το εισαγωγικό- ενημερωτικό σημείωμά του.

Η ιστορική απόφαση ελήφθη πριν από λίγο και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

΄΄Είναι θέμα χρόνου να μνημονευτεί ο νέος Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, μητροπολίτης Επιφάνιος΄΄, τόνισε ο μητροπολίτης .

Στο συλλείτουργο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο το επόμενο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη θα μνημονευτεί ο νέος μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Κιέβου Επιφάνιος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος παραδοσιακά στηρίζει τις επιλογές του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις επτά Μητροπολίτες ζήτησαν την αναβολή λήψης απόφασης.

΄΄Να πάμε σε ψηφοφορία΄΄ ζήτησε ο μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ αλλά η πλειοψηφία της Ιεραρχίας το απέρριψε